BHT1 I FTV: Milorad Dodik, ključni politički piroman u BiH

Kako su obilježavanje Bajrama, a onda i odavanje počasti žrtvama u logoru Jasenovac pali u drugi plan zahvaljujući Dodikovim prijetnjama secesijom i postavljanjem policijskih kontrola na entitetske granice

BHT1 I FTV: Milorad Dodik, ključni politički piroman u BiH
Foto: RTRS

 

BHT1: Šta će biti s državnom imovinom?

  1. – 25 april 2023.

PODRHTAVANJE POLITIČKOG TLA: Na sceni nije blokada institucija, već upozorenje, poručili su poslanici iz RS-a nakon napuštanja sjednice Parlamenta BiH. Ne stišavaju se reakcije na ovaj postupak. Uslijedilo je novo podrhtavanje političkog tla u BiH. Izjave zvaničnika iz političkog života o razvoju situacije ne daju mnogo informativnih detalja, sve se odvija u atmosferi očekivanja, ali se gledateljima pruža uvid u to kako je nezavidna finansijska situacija u kojoj se nalazi RS jedan od uzroka aktuelnih dešavanja i potresa na političkoj sceni. Denis Zvizdić, gostujući na BHT1, Dodika naziva ključnim političkim piromanom.

GAŠENJE VATRE BENZINOM: Državna imovina je crvena linija ispod koje se ne može ići – i stoga se  nastavljaju politička prepucavanja i u ovoj sedmici. Ovakav sadržaj u Dnevniku 2 najavljuje produbljivanje krize u političkoj sferi. Jednima je imovina pitanje entiteta, drugima isključivo državna stvar. I sadržaji koji se prezentiraju u dnevnicima ne pokazuju nikakav dijalog, već samo udaljavanje stavova, a potcrtava se kako su svi aktuelni Dodikovi istupi “gašenje vatre benzinom”.

DOMAĆA PROIZVODNJA NA KOLJENIMA: BHT1 donosi priču sa farme u Vitezu, o borbi uzgajivača stoke i tovne junadi koji imaju nasuprot sebe nelojalnu konkurenciju, odnosno lobi koji radi na enormnom uvozu mesa u našu zemlju. Radi se, kako kažu na farmi u Vitezu, o mesu treće klase, dok se prvoklasno meso proizvedeno u BiH ne može prodati, niti opravdati investicionu računicu onih koji upravljaju farmama. Odličan prilog koji ilustrira muke domaćih proizvođača i izostanak podrške sistema kako bi se osigurao nastavak proizvodnje.

Ocjena: 7

 

 

FTV: Atmosfera straha

  1. – 25. april 2023.

BAJRAM NA FTV-u: Prvi dan Bajrama očekivano je i opravdano dobio potrebnu minutažu (od 31 minute Dnevnika 2, čak prvih 20 bilo je o obilježavanju ovog velikog muslimanskog praznika). Hutbe, razgovori s ulemom, ankete, kao i reportaža iz Banjaluke u kojoj su običaji, tradicija i porodične veze, koje se ojačavaju tokom praznika, zabilježeni kamerom, sve je to bilo prisutno u Dnevniku 2.

ATMOSFERA STRAHA: Zahvaljujući Dodikovim izjavama, kreira se nova atmosfera straha u BiH, a ključne detalje imamo na FTV-u. Predsjednik RS-a ponovo najavljuje otcjepljenje, pa i ujedinjenje sa Srbijom. Ovaj put su izjave o izlasku RS-a iz BiH izgovorene na komemoraciji za žrtve logora Jasenovac u Donjoj Gradini i pred Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. Tamo je Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, rekavši da se ne može izjednačiti zločin u Srebrenici sa stradanjima u Jasenovcu. SNSD s koalicijskim partnerima i SDS-om potom potpisuje izjavu o zaštiti imovine RS-a i plan djelovanja entitetskih organa, te je najavljeno povlačenje sudija iz Ustavnog suda BiH i razgraničenje RS-a sa FBiH. FTV prenosi sve detalje najnovije političke krize koja potresa BiH i to u udarnim minutama svojih centralnih informativnih emisija.

DOBIJA LI FBiH VLADU? Nismo ni korak bliže ka formiranju izvršne vlasti u FBiH. Takvu konstataciju daje reporterka Mima Golubić izvještavajući sa sastanka HDZ-a BiH i Osmorke, čiji su se predstavnici okupili na konsultacijama kod Johana Sattlera, šefa delegacije Evropske unije u BiH. Izjave zvaničnika koje su uslijedile nisu bacile mnogo svjetla na naredne korake koji bi doveli do formiranja Vlade FBiH. Puno je diplomatskih i uvijenih riječi, konkretnih rješenja nema. Kriza se nastavlja, očekuju se potezi iz OHR-a i ono što bi mogao odlučiti visoki predstavnik Christian Schmidt. Ostaje zaključak da se radi o ključnoj sedmici za rasplet krize u FBiH, ali šta je ključ rješenja – još nismo saznali.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa najviše su prostora posvetila Miloradu Dodiku i svim njegovim istupima u proteklih sedam dana kojim je razbuktao novu političku krizu u BiH. Njegove izjave, pa brojne reakcije, pa očekivanja, pa analize, sve je to bilo u prvom planu dnevnika, uz izuzetak obilježavanja prvog dana Bajrama. Čak je i BHT1, koji poslovično gledateljima donosi priče o izazovima svakodnevnice u ekonomskoj krizi i inflatornim kretanjima, ovaj put imao puno manje takvih sadržaja. Oba javna servisa su, treba napomenuti, na dostojanstven i primjeren način donijela atmosferu Bajrama, sa svim popratnim detaljima koji daju značaj velikom muslimanskom prazniku. Dok se FTV bavio nedostatkom anesteziologa i medicinskih sestara i tehničara, BHT1 je fokus stavio na prilog o nedostatku pedijatara, što su teme ključne za kvalitet života svih nas.

Plus sedmice

BHT1 

Dan planete Zemlje, 22. aprila, na BHT1 su iskoristili kako bi gledatelje podsjetili koliko neodgovorno se stanovnici odnose prema okolišu. Ovaj put je prilog stigao iz međunarodne agencijske razmjene, ali je donio osvježenje jer nam je omogućio slike šamana iz Lime koji se mole za Zemlju, izvodeći ritual svojih predaka i apelujući na sve ljude da daju doprinos njenom očuvanju. Hoćemo li sačuvati planet za naredne generacije? Uz podsjećanje na borbu protiv klimatskih promjena, prilog je u svakom smislu bio dobar i edukativan.

FTV

Odliv stručnog medicinskog kadra iz BiH je gorući problem i tako ga i FTV postavlja u odličnom prilogu. Kako riješiti problem nedostatka anesteziologa i medicinskih sestara u Federaciji? Iz Tuzle izvještava reporter Dino Durmić, koji donosi detalje o problemu koji će postajati sve veći u narednom periodu. Podsjeća se na to koliko je potrebno da se obrazuje stručni kadar i koliko praznine ostavlja odlazak takvih kadrova. Propituju se ljekari, medicinske sestre, menadžment, svi oni daju svoj doprinos temi koja zaslužuje adekvatnu i hitru reakciju vlasti. Doktorica Lejla Dedić Simendić iz Tuzle uživo odgovara na pitanja reportera, te donosi objašnjenje o pozivu anesteziologa i njegovoj ulozi u operacionoj sali.

Minus sedmice

BHT1

Emitovan je i prilog iz BiH kojim se obilježio Dan planete Zemlje, ali je mogao pružiti detaljnije informacije o naporima ekoloških aktivista i volontera u borbi protiv gradnje hidrocentrala na rijekama, zatim o edukaciji mladih, o ekološkoj svijesti koje nam svima više treba. Mnogo je tematskih cjelina kojima se mogao obilježiti ovaj dan – no, to je izostalo.

FTV

Analitičari smatraju kako je priča Milorada Dodika o secesiji zapravo zataškavanje velikog finansijskog zaduženja RS-a. U prilogu se pokušava razložno objasniti šta je sad pokrenulo Milorada Dodika. I sve je to korektno, ali se vrlo malo ili nimalo pažnje posvećuje onome što se Dodiku treba i mora staviti na teret – negiranje genocida, te zakonske sankcije koje su trebale uslijediti nakon govora u Jasenovcu. Uz sve sporne izjave čelnika RS-a, ova, zakonski kažnjiva, ostala je u drugom planu.

 

About The Author