Osude napada desničarskog lista na medije srpske manjine

Ovo krajnje desno zadarsko glasilo je osamdesetak novinara medija srpske manjine prozvalo “Pupovčevim medijskim četnicima” koji vode specijalni rat protiv Hrvatske

Osude napada desničarskog lista na medije srpske manjine

Hrvatska Vlada, pučka pravobraniteljica i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro su osudili pisanje krajnje desnog Hrvatskog tjednika koji je prozvao medije srpske manjine Novosti i TV Vidu da su “četnička gnijezda” i “mrzitelji Hrvatske i hrvatskog naroda”.

– Hrvatski tjednik u svakom svom broju huška i omalovažava pripadnike nacionalnih manjina, čemu i ja mogu svjedočiti – kazala je na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) potpredsjednica hrvatske Vlade iz redova srpske manjine Anja Šimpraga.

Ovo krajnje desno zadarsko glasilo je osamdesetak novinara medija srpske manjine – Novosti i TV Vide, koje poimence navodi – prozvalo “Pupovčevim (lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac, op. a.) medijskim četnicima” koji vode specijalni rat protiv Hrvatske, a da im “ideološki vrlo bliski” premijer Andrej Plenković samo za Novosti izdvaja godišnje 600.000 eura.

– To je huškačko novinarstvo. Nadam se da će pravosuđe postupati. Prijave mora i Hrvatsko novinarsko društvo podnijeti i vjerovatno će se reagirati – dodala je potpredsjednica Vlade.

Referirala se na činjenicu kako je Hrvatsko novinarsko društvo u posebnom saopćenju ocijenilo da se radi o “govoru mržnje kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela krivičnog progona jer je osnovano smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji u navedenim medijima rade”.

Na upit Radija Slobodna Evropa hoće li Hrvatsko novinarsko društvo podnijeti krivičnu prijavu protiv Hrvatskog tjednika, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko odgovorio je kako je “saopćenje HND-a dovoljno jasno” i da očekuju da Državno tužilaštvo reagira po službenoj dužnosti.

Radio Slobodna Evropa je službenim putem pitao Državno tužilaštvo planiraju li reagirati, ili su možda već reagirali na ovaj tekst, međutim do zaključenja teksta nije stigao nikakav odgovor.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je na upit RSE također osudila pisanje Hrvatskog tjednika.

– Čini mi se iznimno zabrinjavajuće da se objavljuju imena i prezimena novinara tih medija i da se navodi da su izdajnici Republike Hrvatske, četnici i tako dalje. Mogu reći da smo mi o tome otvorili predmet i sigurno ćemo se time baviti – kazala je pučka pravobraniteljica.

– Mi smo Hrvatski tjednik unazad pet godina već više puta prijavljivali nadležnim institucijama – kazao je programski voditelj zagrebačke Kuće ljudskih prava Ivan Novosel osuđujući pisanje tog tjednika.

– Ovo što je objavljeno u najnovijem broju predstavlja najgori i najdegutantniji oblik napada na novinare i prozivanja na etničkoj osnovi i zaslužuje svaku osudu – ocijenio je Novosel.

Vanjska članica saborskog Odbora za informiranje i medije uime HND-a Đurđica Klancir je u izjavi za RSE podsjetila kako se radi o privatnom mediju s kojim već godinama postoje problemi zbog govora mržnje. Ona je najavila da će zatražiti da se o spornom tekstu očituje i saborski odbor za medije.

Hrvatski tjednik u tekstu što ga potpisuje glavni urednik Ivica Marijačić, a koji je najavljen i na cijeloj naslovnoj stranici, kaže kako Novosti “pršte netolerancijom i nesputanom mržnjom prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu”.

Navode da je to “preraslo u sada već dugogodišnji nepodnošljivi teror Pupovčeve šovinističke i plutokratske bande nad cijelom Hrvatskom i hrvatskim narodom, teror velikosrpstva i četništva , pri čemu im anacionalni Plenković i ljevičarski HDZ pružaju neograničenu logističku podršku”.

Hrvatsko novinarsko društvo je saopćilo kako “pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, koje je opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora”.

Hrvatski tjednik izlazi u Zadru od 2013. godine. Politički je krajnje desno orijentiran, revizionistički i srbofoban. Jedan od spornih slučajeva vezan za taj list je kad je objavio identitet maloljetne djevojke koja je bila žrtva višestrukog grupnog silovanja petero pripadnika zadarske “zlatne mladeži”, zbog čega je Marijačić bio i uvjetno osuđen.

Izvor: RSE

About The Author