Vrhovni sud SAD-a odlučuje o pravu javnih službenika da blokiraju kritičare na društvenim mrežama

Odlučivat će se o pitanju da li javni službenici prelaze ustavnu granicu ako blokiraju pratitelje koji ih kritiziraju na Facebooku i Twitteru

Vrhovni sud SAD-a odlučuje o pravu javnih službenika da blokiraju kritičare na društvenim mrežama
Foto: Media.ba

Vrhovni sud je pristao razmotriti nekoliko sudskih sporova koji uključuju javne dužnosnike koji blokiraju svoje kritičare na društvenim medijima i odlučivat  o tome mogu li izabrane dužnosnike tužiti korisnici koji su izgubili mogućnost interakcije s tim računima.

Pitanje javnih službenika koji blokiraju pratitelje koji ih kritiziraju na Facebooku i Twitteru i prelazi li to ustavnu granicu bilo je u središtu tužbe protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa 2017. godine.

Savezni prizivni sud u New Yorku presudio je da je Trump prekršio Prvi Amandmanom kada je blokirao kritičare svoje politike na Twitteru, a bivši predsjednik zatražio je 2020. godine od Vrhovnog suda da se o tome izjasni.

No, Vrhovni sud je naredio da se slučaj odbaci u aprilu 2021. godine, nakon što je Trump napustio ured. Bivšem predsjedniku također je zabranjen pristup Twitteru nakon napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Od tada je vraćen nalog iako se na njemu nije oglašavao.

Dok je Vrhovni sud 2021. godine ostavio bez odgovora na pitanje zabranjuje li Prvi amandman javnim dužnosnicima da blokiraju kritičare, sada će imati priliku razjasniti kako vladini dužnosnici mogu komunicirati s biračima kada sasluša slučajeve koji uključuju lokalne dužnosnike iz Južne Kalifornije i Michigana koji su birače blokirali sa svojih Facebook i Twitter stranica.

Vrhovni sud saslušat će argumente u dva slučaja u svom sljedećem mandatu, koji počinje u oktobru. Odluka se očekuje do kraja juna 2024. godine.

Izvor: CBS News

About The Author