Konaković: I dalje ću neke medije nazivati režimskima, taj stav neću promijeniti

To je u najkraćem reakcija šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića kojeg u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH spominje State Department

Konaković: I dalje ću neke medije nazivati režimskima, taj stav neću promijeniti
Foto: RTRS/Screenshot

State Department izdao je svoj redovni godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava tokom 2022. godine u Bosni i Hercegovini u kojem spominju i ministra vanjskih poslova BiH i lidera Naroda i Pravde Elmedina Konakovića koji je reagirajući na nepovoljne medijske napise o njemu okarakterizirao te online portale kao “režimske” i “lažljivce”, optuživši ih da vode kampanju protiv njega.

Novinari su ga danas pitali da prokomentira navode iz izvještaja, a on je kazao da svoj stav o medijima neće promijeniti i da će se njegovo ime ponovo naći i u narednom izvještaju te da će i dalje neke od medija nazivati režimskim, pozivajući ih da ga autentično interpretiraju.

– Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju od javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion KM dok nam javni servis grca u dugovima jer nije blizak političkim strankama, nazivati režimskim – podvukao je.

Tvrdi da je to njegov čisti, ljudski pristup, navodeći da će i dalje pojedince koji su ga nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati da ne bi povrijedio vašu cijenjenu profesiju. I dalje će, kaže, sve one za koje odgovorno tvrdi da su angažirani na projektu ubijanju karaktera opozicionog lidera označiti imenom i prezimenom.

– O tome sam pisao i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i pozivam ih da mi na to odgovore. Nikada nisam pozvao na reakciju prema tim ljudima ili rekao da im se nešto napravi, ali ne želim da budem dio medijske scene jer je to čista i plemenita profesija – kaže šef bh. diplomatije.

Podvlači da ne želi sve novinare da stavlja „u isti koš“ zato što nekoliko medijskih djelatnika to radi, dodajući da ukoliko to smeta State Departmentu najavio je da će se vjerovatno i naredne godine naći u njihovom izvještaju.

State Department spominje Konakovića i u slučaju organizacije Parade ponosa, navodeći da su neke političke stranke iskoristile Povorku ponosa kako bi istakle svoje anti-LGBTQI+ stavove, promovirajući dodatni online govor mržnje.

– Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković objavio je na svom privatnom Facebook profilu u jutarnjim satima Povorke ponosa da ne podržava takvu ‘promociju seksualnosti’ – navodi se u izvještaju State Departmenta.

U godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava tokom 2022. godine u Bosni i Hercegovini jedan dio posvećen je medijskim slobodama u kojem je upozoreno da zakoni države predviđaju slobodu izražavanja, uključujući i medije, ali vlada to pravo i dalje slabo poštuje.

About The Author