Uskoro besplatna linija za pomoć braniteljima za ljudska prava

Tri organizacije koordinirat će aktivnosti i zajedno zastupati interese novinara i branitelja za ljudska prava

Uskoro besplatna linija za pomoć braniteljima za ljudska prava

Početkom prošle godine došlo je do pogoršanja situacije u Republici Srpskoj, posebno kad su usvojene izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta. Zatim su sljedile najave donošenja Zakona o posebnom registru nevladinih organizacija (takozvanog zakona o „stranim plaćenicima“), ali i niza drugih vrlo restriktivnih zakona iz kojih je bilo jasno da će prostora za rad i djelovanje aktivista u ovom dijelu Bosne i Hercegovine biti sve manje.

Upravo iz ovog razloga BH novinari su organizirali in-house dvodnevni trening s predstavnicima Helsinškog parlamenta građana Banja Luka (HPGBL) i Transparency International BiH o uspostavljanju Helpline za zaštitu prava i sigurnosti branitelja ljudskih prava.

Cilj trening je bio da se razmjene znanja, iskustva, najbolje prakse i nove perspektive u pružanju besplatne pravne pomoći u okviru Free Media Help Line (FMHL) kako bi se pravovremeno moglo reagirati i pomoći aktivistima.

Dragana Dardić, programska direktorica Helsinškog parlamenta građana Banja Luka navela je kako je trening zvanični početak projekta koji je prvenstveno usmjeren i fokusiran na zaštitu branitelja ljudskih prava u BIH koji se nađu u određenim kriznim situacijama.

– Pravni tim već imamo, ali će se on širiti sa advokatima ekspertima za ljudska prava koji će biti na usluzi aktivistima koji se nađu u određenim kriznim situacijama. Neki aktivisti su se našli direktno na udaru i pod različitom vrstom pritisaka od strane različitih aktera. Sudeći po ovome što sad vidimo Linija će imati pune ruke posla – kazala je Dardić.

Transparency Internationl BiH (TI BiH) već ima uspostavljenu liniju za pružanje besplatne pravne pomoći napomenula je Ena Kljajić-Grgić, rukovoditeljica Centra za pružanje pravne pomoći u TI BiH koju građani svakodnevno zovu.

– Transparency International BiH samo prošle godine imao je 1.337 poziva na besplatnu liniju za prijavu slučaja korupcije, to je telefonska linija. Postupali smo u 317 predmeta što od građana, što predmeta što smo pokrenuli na vlastitu inicijativu – rekla je Kljajić-Grgić.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinara smatra da je iskustvo Linije za pomoć novinarima (FHML) u zaštiti prava i sloboda novinara u BiH jako dragocjeno za druge organizacije civilnog društva i aktiviste u smislu transfera znanja i dobrih praksi.

– FHML djeluje u BiH 20 godina i zaista sad možemo reći da imamo kapacitete za ‘know-how’ metodologije obučavanja i izgradnje kapacitete drugih za pružanje besplatne pravne i profesionalne pomoći osobama koje se suočavaju za kršenjem ljudskih prava i drugih sigurnosnih rizika – dodala je.

Ove tri organizacije koordinirat će aktivnosti i zajedno zastupati interese novinara, branitelja za ljudska prava pred različitim institucijama i prije svega pred pravosuđem i kod izvršne i zakonodavne vlasti.

Izvor: Udruženja BH novinari

About The Author