Biden zaprijetio Rusiji na godišnjicu hapšenja Evana Gershkovicha

Rusija tvrdi da je Gershkovich pokušavao doći do vojnih tajni, a SAD poriče da je on špijun

Biden zaprijetio Rusiji na godišnjicu hapšenja Evana Gershkovicha

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, povodom godišnjice od hapšenja novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u Rusiji, rekao je da će SAD imati spremne posljedice za “užasne pokušaje” Rusije da koristi Amerikance kao adut za pregovaranje.

Gershkovich (32) je postao prvi američki novinar uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata kada ga je 29. marta prošle godine pritvorila Federalna služba sigurnosti (FSB).

– Kao što sam rekao Evanovim roditeljima, ni ja nikada neću izgubiti nadu. Nastavit ćemo raditi svaki dan kako bismo osigurali njegovo oslobađanje – kazao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća u kojoj je pritvaranje novinara nazvano “posve nepravednim i nezakonitim”.

Kremlj je saopćio da je potrebna potpuna tišina kada su u pitanju rasprave o mogućim razmjenama zarobljenika koje uključuju Gershkovicha.

Novinar, Journal i američka vlada poriču da je on špijun. FSB, glavni nasljednik KGB-a iz sovjetske ere, rekao je da je Gershkovich pokušavao doći do vojnih tajni.

Sada je proveo godinu dana u moskovskom zatvoru visoke sigurnosti Lefortovo, koji je usko povezan s FSB-om, a pritvor mu je produžen do 30. juna.

Najviši čelnici u američkom Kongresu iz obiju stranaka, uključujući čelnika demokratske većine u Senatu Chucka Schumera i republikanskog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mikea Johnsona, također su izdali zajedničku izjavu u kojoj su hapšenje novinara nazvali neutemeljenim i nepravednim.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Gershkovichovo hapšenje učinilo rusko ionako restriktivno medijsko okruženje “opresivnijim”.

Izvor: Reuters

About The Author