RTRS KAŽNJEN ZBOG VRIJEĐANJA BAKIRE HASEČIĆ

Radio televizija Republike Srpske kažnjena je sa 9.0000 KM zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, odlučila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH. Kazna je RTRS-u izrečena zbog priloga, emitiranog 23. novembra prošle godine u Dnevniku 2, a u kojem se, kako su prigovorili gledaoci i nevladine organizacije Mreža za […]

RTRS KAŽNJEN ZBOG VRIJEĐANJA BAKIRE HASEČIĆ

Radio televizija Republike Srpske kažnjena je sa 9.0000 KM zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, odlučila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH.

Kazna je RTRS-u izrečena zbog priloga, emitiranog 23. novembra prošle godine u Dnevniku 2, a u kojem se, kako su prigovorili gledaoci i nevladine organizacije Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža, otvoreno pozvalo na “linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu”.

RAK je, između ostalog, utvrdio da je RTRS plasirao niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun Bakire Hasečić, čije stajalište nije bilo uključeno.

– Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika u prilogu, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečić u programu RTRS-a – navedeno je u obrazloženju RAK-a.

– Ovakav način portretiranja pojedinaca u medijima, u ovom slučaju Bakire Hasečić kao žrtve rata, od strane novinara/urednika je potpuno neprihvatljiv i suprotan svim načelima profesionalne novinarske struke – ocijenili su iz RAK-a.

Više na avaz.ba

About The Author