Google po sudskoj nagodbi briše podatke korisnika

Rješenje zahtijeva od Googlea da izbriše i ispravi podatke koje je nepropisno prikupljao

Google po sudskoj nagodbi briše podatke korisnika
Foto: Newsweek

Američka tehnološka korporacija Google izbrisat će milijarde podataka korisnika o pretraživanju interneta u inkognito režimu, javio je CNN.

Ova globalna mreža prenosi da će to biti učinjeno na osnovu sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv Googlea u kojoj se navodi da ta kompanija protiv propisa prati navike korisnika koji su mislili da privatno pretražuju internet.

Google je u tužbi iz 2020. godine krajem prošle godine prihvatio nagodbu, čiji uvjeti su 1. aprila objavljeni u podnesku sudu u San Francisku.

Navodi se da se Google obavezao da ažurira sistem da bi korisnike obavijestio koje podatke prikuplja kada korisnik započne privatnu sesiju pregledanja, te da su promijene već u funkciji.

Kako javlja CNN, Google će u narednih pet godina dozvoliti korisnicima inkognito režima da blokiraju kolačiće trećih strana i da neće pratiti njihove izbore da privatno pretražuju internet.

Advokat potrošača koji podnijeli tužbu David Boies nazvao je nagodbu historijskim korakom u zahtijevanju poštenja i odgovornosti tehnoloških kompanija.

– Rješenje zahtijeva od Googlea da izbriše i ispravi, u obimu i razmjerama bez presedana, podatke koje je nepropisno prikupljao – rekao je Boies za CNN.

Glasnogovornik Googlea Jose Castaneda rekao je za CNN da je kompanija zadovoljna što je riješila tužbu za koju je vjerovala da je bespotrebna.

– Nikada ne povezujemo podatke s korisnicima kada koriste anonimni režim. Sretni smo da izbrišemo stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani sa pojedincem i korišteni za bilo kakav oblik personalizacije – naveo je.

Dodao je da su tužioci „prvobitno željeli pet milijardi dolara, a da sada neće biti isplate novca“.

Uvjeti nagodbe u sudskim podnescima sudu u San Francisku navode da korisnici neće dobiti odštetu kao dio ovog poravnanja, ali da mogu pojedinačno da tuže za naknadu štete.

Izvor: RSE

About The Author