KOLIKO SU GRAĐANI BiH SKLONI VJEROVANJU U TEORIJE ZAVJERE?

IZDVAJAMO

Građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju ni političarima: njih 78,3% smatra da su njihovi motivi donošenja nekih političkih odluka potpuno drugačiji od onih kakvim se prikazuju. Da ih državne službe prisluškuju, smatra 39,5% građana Bosne i Hercegovine. Da su pojedini događaji koji nisu naizgled povezani posljedica nečijeg skrivenog djelovanja, smatra 60,4% stanovnika Bosne i Hercegovine, dok 62,9% smatra da na odluke političara u velikoj mjeri utiču tajne organizacije.

KOLIKO SU GRAĐANI BiH SKLONI VJEROVANJU U TEORIJE ZAVJERE?

Da li se od nas skriva da je Zemlja ravna ploča, da nama upravljaju ljudi-reptili, da HAARP donosi zemljotrese, poplave i suše, da iluminati upravljaju svijetom i da nas vakcinišu kako bi nas bilo manje?

Nije lako biti Srbin iz Republike Srpske, biti slobodan, ali uvijek na braniku domovine od “sila mraka i bezumlja” i stranih centara moći koji uz pomoć stranih plaćenika i domaćih izdajnika nastoje da je ukinu. A mi znamo da neprijatelj nikad ne spava još od 2013. godine i najave neke zavjere iz Münchena. Onda se 2014. godine centar zavjere prebacio u Budimpeštu. Potom se štab zavjerenika premjestio na onaj famozni drugi sprat u hotelu Tuzla. Sjećam se i onih znački sa kojima se Nikola Špirić u avgustu 2014. godine pred izbore blamirao na konferenciji za štampu. I danas to traje.

Nije lako ni Hrvatima u Federaciji BiH. Poslije Haaga, i Facebook se urotio protiv njih, ne dajući im da Bosni i Hercegovini i svijetu prenesu istinu o nevinosti, humanosti i stradanju generala Praljka. Bošnjaci se pitaju kako je moguće da njihovi velikani ne umiru prirodnom smrću, već bivaju ubijeni.

A koliko je tu onih što vjeruju da je Zemlja ravna ploča, da je šuplja, da nama upravljaju ljudi-reptili, da HAARP donosi zemljotrese, poplave i suše, da masoni ili iluminati upravljaju svijetom, ako ne oni, onda sigurno Rokfeleri, Rotšildi, Jevreji, Bilderberška grupa ili trilaterala. Da nas svakodnevno prskaju iz vazduha i vakcinišu kako bi nas bilo manje. Ima toga još…

Šta su teorije zavjere?

Teorija zavjere je interpretativni okvir i pripovjedni obrazac koji politička zbivanja i šire političke procese objašnjava kao posljedicu smišljenih i naoko nepovezanih aktivnosti, tj. tajnih dogovora o izvršavanju nezakonitih ili nemoralnih postupaka (i ciljeva) ili korištenja istih kako bi se postigao neki legalan cilj (Blanuša, 2011). Teoretičari zavjere nastoje da barataju sa što više različitih ali tačnih činjenica, na osnovu kojih uz pomoć “skoka mašte” prave veze koje je teško dokazati, te donose prilično nevjerovatne zaključke. Ako se to umota u kvazinaučni jezik i okiti nekim sumnjivim akademskim zvanjem, to teoriju zavjere čini vjerodostojnom i koherentnom. Zavjerenici se prikazuju kao amoralni, surovi i zli. Oni su svuda oko nas i imaju ogromnu moć. Kada ih treba identifikovati, najčešće se opisuju uopšteno i nejasno. To su bankari, masoni, Jevreji i sl. i upravo ta nedefinisanost “neprijatelja” omogućava teoretičarima zavjere da ubacuju i izbacuju iz teorije ljude i organizacije u zavisnosti od potreba, tj. saznanja.

Šta kažu građani?

Na primjerima iz Republike Srpske pokazali smo kako vlast uz pomoć medija kreira i manipuliše teorijama zavjere i bilo je interesantno istražiti koliko su građani Bosne i Hercegovine skloni prihvatanju takvih teorija. Zbog toga smo u maju 2017. godine uradili anketu na uzorku 1.498 punoljetnih stanovnika Bosne i Hercegovine kojima smo postavili pet pitanja koja se tiču ove tematike i evo šta smo dobili.

Potpuno netačnoUglavnom netačnoNisam siguranUglavnom tačnoPotpuno tačno
%%%%%
Smatram da se mnoge važne stvari dešavaju u svijetu o kojima javnost uopšte nije informisana.2,74,020,932,039,3
Mislim da nam političari često ne govore prave razloge za njihove odluke.1,73,715,434,643,7
Verujem da državne službe konstantno nadgledaju sve građane.8,814,036,020,519,0
Mislim da su razni događaji koji naizgled nisu povezani posljedica nečijeg skrivenog djelovanja.1,96,130,431,528,9
Smatram da postoje tajne organizacije koje u velikoj meri utiču na odluke političara.2,95,327,628,634,3

Iz tabele možemo da vidimo da 71,3% stanovnika Bosne i Hercegovine smatra da o mnogim važnim stvarima koje se dešavaju u svijetu javnost nije uopšte informisana. Građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju ni političarima: njih 78,3% smatra da su njihovi motivi donošenja nekih političkih odluka potpuno drugačiji od onih kakvim se prikazuju. Da ih državne službe prisluškuju, smatra 39,5% građana Bosne i Hercegovine. Da su pojedini događaji koji nisu naizgled povezani posljedica nečijeg skrivenog djelovanja, smatra 60,4% stanovnika Bosne i Hercegovine, dok 62,9% smatra da na odluke političara u velikoj mjeri utiču tajne organizacije.

Kako se ovo može odraziti na medije?

Generalno gledajući, stanovnici Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri prihvataju postojanje teorija zavjere i postavlja se pitanje kako se to odražava na njihovu percepciju medija?

Pogledamo li odgovore na prva dva pitanja, moramo se zapitati koje su to informacije koje se kriju od stanovnika planete Zemlje? Zašto se te informacije kriju i ko su ti ljudi koji imaju  toliku moć da prikrivaju te toliko važne informacije? Naravno, iz ovoga proizilazi još jedno logično pitanje: da li sve ovo što čitamo, slušamo i gledamo služi za zamajavanje naroda i koliko medijima uopšte možemo vjerovati?

Osim što se ne vjeruje medijima, ne vjeruje se ni političarima.

Nepovjerenje u političare nije nešto novo, ni kod nas ni u svijetu, ali zapitajmo se šta će nam mediji koji ne mogu da istraže, razumiju i objave prave motive djelovanja političara ili su samo puko oruđe u njihovim rukama.

Dodamo li tome tajne organizacije koje skriveno djeluju po cijelom svijetu da bi njime ovladali, sasvim je jasno da niko nije siguran, da nikome i ni u šta ne treba vjerovati.

Na kraju, možemo se zapitati, možda su ovi stavovi odličan preduslov za razvoj i jačanje fake vijesti kojima smo svakodnevno preplavljeni i koje sve teže razlikujemo od istinitih informacija.

#VasGlas #VasaPrica

About The Author