INFORADAR OTKRIVA: U Tužilaštvu BiH počelo saslušanje novinara iz RS u aferi „zaštićeni svjedok“

Iako su objavljeni i haški transkripti presretnutnih razgovora uoči genocida u Srebrenici, čiji je sudionik, prema istim dokumentima, bio i Višković, reagirali su predstavnici Vlade RS tvrdeći da je aktuelni premijer RS „nevin te da je riječ o obavještajno-medijskoj kuhinji sa potpisom SDA“

INFORADAR OTKRIVA: U Tužilaštvu BiH počelo saslušanje novinara iz RS u aferi „zaštićeni svjedok“

Sredinom prošle sedmice u Tužilaštvu BiH počelo je saslušanje desetak novinara odnosno urednika iz tri medijske kuće iz Republike Srpske u slučaju „otkrivanja identiteta zaštićenog svojedoka“ u predmetu Josipović i drugi, a nakon velikog pritiska javnosti, saznaje Inforadar.

Kako je to našem portalu potvrdio jedan od pozvanih, u toku ove sedmice i narednom periodu u Tužilaštvu će biti saslušani: Marijana Đurđević, Nada Veletić i još dva urednika Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), Dragan Jernić, Brankica Tejić-Jerinić i Saša Bizić, suvlasnik, urednica i novinar portala Banjaluka.net, kao i Darko Momić te Borjana Radmanović-Petrović, urednik i glavna urednica Glasa Srpske.

Slučaj koji je zbog svoje osjetljivosti i mogućeg odavanja identiteta zaštićenog svjedoka proteklih sedmica prerastao u svojevrsnu aferu nesumnjivo će to i postati, a indikativan je i način na koji su istraga otvorena i počela saslušanja.

Prema informacijama do kojih smo došli, sukob u vezi s ovim predmetom je i u samom državom tužilaštvu jer je predmet bez znanja glavne državne tužiteljice Gordane Tadić otvorila državna tužiteljica Dijana Kajmaković.

Foto: Gordana Tadić i Dijana Kajmaković

Ako znamo da je Kajmaković bliska politikama SBB-a i SDA, a Tadićka slovi kao tužiteljica pod potpunom kontrolom Dragana Čovića i HDZ-a, time i SNSD-a, naslućuje se sukob i afera većih razmjera u ionako urušenoj instituciji Tužilaštva BiH u kojoj nekolicina nezavisnih i nekompromitiranih tužilaca rade u gotovo nemogućim uslovima.

Podsjećamo, nakon što su neki portali sa sjedištem u Federaciji BiH objavili svjedočenje zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu Miodrag Josipović i drugi o tome da mu je aktuelni premijer RS Radovan Višković „nudio novac da premješta masovne grobnice“, odnosno, da je Višković u julu 1995. godine uoči srebreničkog genocida učestvovao u trasportovanju zarobljenih bošnjačkih civila do mjesta strijeljanja, u RS se podigla velika bura.

Foto: Premijer RS Radovan Višković dovodi se u vezu sa srebreničkim genocidom

Iako su objavljeni i haški transkripti presretnutnih razgovora uoči genocida u Srebrenici, čiji je sudionik, prema istim dokumentima, bio i Višković, reagirali su predstavnici Vlade RS tvrdeći na konferenciji za novinare da je aktuelni premijer RS „nevin te da je riječ o obavještajno-medijskoj kuhinji sa potpisom SDA“.

Nakon toga uslijedila je nedopustiva prijetnja direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Milorada Kojića o tome da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti, a u sve su se uključili i mediji.

Glasu Srpske objavljeni su inicijali zaštićenog svjedoka M16, dok su Banjaluka.net a potom i RTRS objavili teskt o presudi suda u Vlasenici iz 2018. godine „za klevetu“ protiv BHRT-a i novinara ovog javnog servisa u korist Rajka Dukića (direktora kompanije Boksit iz Milića) jer su u emisiji 2011. godine puštali iskaze osobe za koju se danas pretpostavlja da je zaštićeni svjedok u predmetu Josipović i drugi.

Izvor: https://inforadar.ba/inforadar-otkriva-u-tuzilastvu-bih-pocelo-saslusanje-novinara-iz-rs-u-aferi-zasticeni-svjedok/

About The Author