PRAVOSUĐE PROTIV JAVNOSTI: Pusti lopove, udri po novinarima!

Sve što se dešava usmjereno je na zataškavanje afere svih afera. Zalud otpor javnosti, zalud globalni odjeci potkivanja, pravosudlije guraju svoju priču i ne daju se omesti

PRAVOSUĐE PROTIV JAVNOSTI: Pusti lopove, udri po novinarima!
Foto: Štefica Galić

Ni manjeg saopćenja ni opasnijih poruka. Tako bi se moglo dešifrirati saopćenje koje je bosanskohercegovačkoj javnosti ovih dana uputilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom slučaja “Potkivanje Tegeltije”. Saopćenje o kojem govorimo u kratkom je roku uspjelo izazvati brojne reakcije, od novinarskih, preko pravnih do diplomatskih. I to s mnogo razloga, jer Tužilaštvo nam, između ostalog, poručuje: „Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.“

Šta reći i kakve zaključke iz svega izvesti? Kada Tužilaštvo BiH u javnost pošalje poruku da je izloženo pritisku javnosti, ono doslovno traži da bude pošteđeno i sakralizirano. Nekoliko bitnih stvari tu nije usklađeno sa savremenim demokratskim praksama i vrijedi ukazati na njih.

Prvo, pritisak javnosti je jedan od osnovnih kontrolnih mehanizama u demokratskim društvima. Po tome se valjda takva društva i razlikuju od monopartijskih sistema, što javnost bez straha smije da propituje politiku i državu.

Drugo, da niste takav nered napravili, ne bi ni bilo potrebe za pritiskom javnosti.

Treće, samo u jednopartijskim sustavima nema pritiska javnosti (njega tu neuspješno fingira pritisak partije) pa ovo što traže otuđeni organi kakvi su Tužilaštvo BiH i VSTV nije ništa drugo nego povratak na fabričke, tj. socijalističke postavke. Imali smo čast i zadovoljstvo isprobati i jedan i drugi model: ovaj današnji je, sa svim svojim manama, neuporedivo kvalitetniji.

Četvrto, dakle, godinama im ne smeta pritisak politike i njena duboka involviranost u segment države u kojoj joj nikakvo prisustvo ne bi smjelo biti dozvoljeno. Neovisan pravosudni sistem temelj je svakog uspješnog državnog uređenja. Mi ga nemamo i sad se, umjesto oslobađanja pritiska od politike, traži obračun s javnošću.

Peto, toliko su sumnjivih radnji, procesa i slučajeva proizveli da je pritisak javnosti nedovoljan u odnosu na ono kakav bi trebao biti.

Šesto, u ovdašnjim medijima s vremena na vrijeme provrti se ona tradicionalna fraza da su građani Bosne i Hercegovine taoci šačice otuđenih moćnika koji, kontrolirajući pravosuđe, financije i podobne medije, zagorčavaju život svima. E nikad ta fraza nije bila življa i istinitija kao danas.

Sedmo, za ljude involvirane u razotkrivene afere ovo je borba na život i smrt. U pitanju je sve od čega zavise: karijera, novac, nagomilana moć. Eto odgovora na pitanje koje postavlja i američka ambasada – zašto se, umjesto vinovnika korupcije, namjeravaju procesuirati novinari koji tu korupciju razotkrivaju.

Da utvrdimo gradivo, najavljene prijetnje, u formi odmazdmenih akcija, možda će betonirati njihovu moć, ali će definitivno oslabiti i društvo i državu. Preslab je pritisak javnosti u odnosu na te zloćudne procese.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author