NAKON PISANJA ŽURNALA: Ured disciplinskog tužioca otvorio spis protiv sutkinje Dalide Burzić!

Ured je potvrdio da ih Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije obavijestilo o pismima koje je 11 tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu poslalo VSTV-u

NAKON PISANJA ŽURNALA: Ured disciplinskog tužioca otvorio spis protiv sutkinje Dalide Burzić!
Foto: Žurnal.info

Ured disciplinskog tužioca otvorio je po službenoj dužnosti spis protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić,  a u vezi sa navodima koje smo proteklih dana objavljivali na Žurnalu.

Ured je potvrdio da ih Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije obavijestilo o pismima koje je 11 tužilaca Kantonalnog  tužilaštva u Sarajevu poslalo VSTV-u, a u kojima su navedeni detalji o nezakonitim postupanjima tadašnje glavne kantonalne tužiteljica Dalide Burzić.

Podsjetimo, jedanaest tužilaca Kantona Sarajevo obavijestilo je VSTV da je Dalida Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela i da ne hapse visoke zvaničnike u predmetu Zadruga. Prema tim pritužbama, ona je primala advokate osumnjičenih bez prisustva postupajućih tužilaca. Također, svim tužiocima iz predmeta Zadruga smanjila je ocjene i prijetila im uništavanjem karijere.

Inače, predmet Zadruga sarajevski kantonalni tužioci su započeli dok je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić bila na bolovanju, što je ona nazvala “izdajom”. Potvrđuje to u svom dopisu i zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Aida Topalović koja je u “spornom” periodu rukovodila Tužilaštvom KS-a, zbog čega je i ona ocijenjena nižom ocjenom.

Umjesto da 11 pritužbi sarajevskih tužilaca proslijedi Uredu disciplinskog tužioca i nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje, Milan Tegeltija je odlučio da sjednicu VSTV-a, na kojoj su razmatrani prigovori na ocjenjivanje i rad Dalide Burzić zatvori za javnost. Priča je tako zataškana a već na narednoj, otvorenoj sjednici, VSTV je tužiteljicu Burzić imenovao za sutkinju Suda BiH!

Tekst uz dozvolu prenosimo s portala Žurnal.info

About The Author