Preminuo Alija Hafizović Haf

Autor je stihova za legendarnu pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja”

Preminuo Alija Hafizović Haf

 

Nakon duge i teške bolesti u 83. godini preminuo je svestrani umjetnik Alija Hafizović Haf koji se između ostaloga bavio i novinarstvom. Vijest o njegovoj smrti za Klix.ba potvrdila je supruga Vanja.

Bio je poznati bh. umjetnik i karikaturista te autor brojnih samostalnih izložbi koje su uključivale slike, crteže, karikature, grafičkih dizajna i drugih umjetničkih instalacija konceptualne umjetnosti.

Do sada je izlagao na više od šezdeset grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu i Turskoj. Napisao je i biografiju “Multigrafija”, koja sadrži neke od najvažnijih trenutaka iz njegovog života, gdje je pisao o svojoj bogatoj karijeri.

Osim toga, bavio se i novinarstvom, reditelj je i nekoliko pozorišnih djela i radijskih i televizijskih drama. Međutim, mnogi ljudi će ga pamtiti kao jednog od osnivača i prvog pjevača legendarne grupe Indexi.

Autor je i brojnih tekstova, a njegovi stihovi za legendarnu pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja” koja je objavljena 1976. godine u izvedbi Kemala Montena postala je nezvanična himna glavnog grada BiH, koju i danas svi pamte. Bio je autor i drugih značajnih pjesama Kemala Montena kao što su “Napiši jednu ljubavnu”, “Doli Bel”, “Vrijeme kiša” i “Zvoni jednom”.

Alija Hafizović Haf rođen je 1940. godine u Sarajevu, gdje je završio Višu pedagošku školu – Odsjek likovna umjetnost na Univerzitetu u Sarajevu, a njegova bogata karijera ostavila je neizbrisiv trag u bh. kulturi.

About The Author