Hong Kong deportirao djelatnika RSF-a

Deportacija dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Hong Kong donio nove zakone o nacionalnoj sigurnosti

Hong Kong deportirao djelatnika RSF-a

Predstavnica Reportera bez granica (RSF) pritvorena je i deportirana iz Hong Konga, saopćila je grupa za zagovaranje slobode medija, opisujući to kao “novo smanjenje” slobode medija u od Kine kontroliranoj teritoriji.

Aleksandra Bielakowska zadržana je i ispitivana šest sati po dolasku u Hong Kong, navodi se u saopćenju. Bielakowska i njezine stvari pretražene su tri puta, prema izjavi, prije nego što je poslana na let natrag u Taipei.

Deportacija dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Hong Kong donio nove zakone o nacionalnoj sigurnosti poznate kao Članak 23, usmjeren na strano uplitanje, za koje kritičari kažu da će dodatno narušiti slobode u gradu.

Zakon također potencijalno pooštrava kontrolu nad stranim političkim tijelima i organizacijama koje djeluju u gradu, kroz odredbe koje definiraju “vanjske sile” i zabranjuju “vanjsko uplitanje”.

Vlasti Hong Konga i Kine kažu da je zakon o sigurnosti neophodan za popunjavanje sigurnosnih rupa i da će donijeti stabilnosti gradu nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine.

Nije naveden konkretan razlog za deportaciju Bielakowske, a data je samo “vrlo nejasna obavijest o pritvoru”, navode iz RSF-a. Bielakowska je uspjela ući u Hong Kong dva puta 2023. godine, dodali su.

RSF je rekao da su se Bielakowska i šef njezinog azijsko-pacifičkog ureda Cedric Alviani namjeravali susresti s novinarima i diplomatama te pratiti suđenje istaknutom kritičaru Kine Jimmyju Laiju.

Lai, osnivač sada zatvorenih novina Apple Daily, suočava se s mogućom doživotnom robijom, uključujući tajni dogovor sa stranim silama zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Alviani je Reutersu rekao da nije bio pritvoren i ispitan, ali se sada vratio na Tajvan s Bielakowskom.

– Ova akcija hongkonških vlasti, bez presedana za RSF, označava novi pad ionako loše klime slobode medija na tom području – stoji u saopćenju RSF-a.

Radio Free Asia, koji finansiraju SAD, objavio je prošlog mjeseca da je zatvorio svoj ured u Hong Kongu zbog zabrinutosti za sigurnost osoblja nakon donošenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Posljednjih godina liberalni hongkonški mediji, uključujući novine Apple Daily, Stand News i Citizens’ Radio, bili su prisiljeni zatvoriti se pod pritiskom vlasti.

RSF je rangirao Hong Kong na 140. mjesto od 180 zemalja u svom godišnjem globalnom indeksu slobode medija 2023. godine, što je pad sa 73 u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Reuters

About The Author