BHT1 I FTV: Protesti, prijetnje i fraze o volji naroda

Šta nam donose Dnevnici 2 FTV-a i BHT1 iz proteklih sedam dana: rezultata izbora još nema, prosvjedi su u Sarajevu zbog izmjena Izbornog zakona, a u Banjoj Luci zbog CIK-a i ponovnog brojanja glasova

BHT1 I FTV: Protesti, prijetnje i fraze o volji naroda
Foto: Mondo.ba

BHT1: Dobre priče iz Livna i Bijeljine

  1. – 25. oktobar 2022.

IZBORI, REZULTATI, PROTESTI: U Dnevnicima 2 BHT1 protekle sedmice mnogo manje priče o potrošačkoj korpi, mnogo više o izbornim rezultatima, CIK i dalje broji, SIPA i Tužilaštvo BiH vrše uviđaj, bez detalja, a Milorad Dodik prijeti uvođenjem republičke izborne komisije. Prilično dobro su ispraćene najave o održavanju protesta u Banjoj Luci koje je najavio SNSD kako bi pokazao koliko građana se protivi „prekrajanju izborne volje naroda“. BHT1 donosi priče iz ugla pozicije i opozicije o tome kako će se demonstranti naći na skupu jer time sebi osiguravaju ostanak na poslu, koji im je obezbijedila vladajuća struktura u RS-u.

MITING SNSD-a I PLAĆENICI: Najava protesta u Banjoj Luci navela je uredništvo Dnevnika 2 da napravi presjek događanja, o tome šta znače najave Milorada Dodika te zašto je član CIK-a Vlado Rogić opet glasao protiv odluke o novom prebrojavanju. Navodi se kako manipulišu svi, a Dodik ponajviše, te da je na potpisanoj peticiji za podršku njemu i SNSD-u svako drugo ime sa platnog spiska SNSD-a. U međuvremenu se u Dnevniku 2  objavljuju dijelovi razgovora s budućom članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, koja kaže kako CIK radi nezakonito te da u rezultatima nema nikakvih odstupanja koja bi ugrozila Dodikovu poziciju predsjednika RS-a. Najavljuje Cvijanović i da će glasati za neutralnost BiH u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini.

LIVNO I BIJELJINA: U novoj rubrici “Priče”, Dnevnik 2 BHT1 nastavlja donositi odlične reportaže s terena i iz manjih sredina. Ovaj put iz Livna, gdje su građanima uduplane cijene grijanja, pa reporter Adnan Demić otkriva sve detalje o tome kako se energetska kriza prelama preko leđa najnezaštićenijih slojeva stanovništva. Iz Bijeljine stiže priča o nezakonitom sklapanju dječijih brakova u romskoj populaciji. Aktivistica Sanita Smajić kaže kako Romi to smatraju dijelom tradicije, a zapravo se radi o nezakonitom postupanju s djecom. Iako zvanična statistika ne postoji, saznajemo kako u nekoliko slučajeva godišnje djevojčice najčešće stupaju u brak, a najmlađa od njih imala je 12 godina.

Ocjena: 5

FTV: Etnonacionalizam i obrazovanje

  1. – 25. oktobar 2022.

DODIK, IZBORI, PRIJETNJE: Milorad Dodik, po oprobanom receptu, ponovo prijeti, a FTV prenosi detalje: ukoliko CIK ne utvrdi rezultate, podnijet će krivične prijave protiv članova Komisije. Najavio je i mogućnost donošenja zakona o izborima u Republici Srpskoj te poručio: “Pozivam narod da dođe u što većem broju u utorak”. Protesti u Banjoj Luci su svakako tematski prisutni u Dnevnicima FTV-a, kroz analitičke priloge, kroz izjave i aktera i posmatrača, te nam je slika pred najavljeni miting poprilično jasna: Dodik želi ostati na vlasti i kreirati atmosferu u kojoj brani svetinje: RS i srpski narod.

PROTESTI U SARAJEVU: Protesti su zaštitni znak prošlosedmičnih dnevnika. Građani Sarajeva su se okupili pred zgradom OHR-a te tražili povlačenje nametnutih izmjena Izbornog zakona ili ostavku visokog predstavnika. Kažu kako je Christian Schmidt zacementirao etničke podjele. Visoki predstavnik, kako prenosi FTV, kaže: Cilj je bio zaustaviti blokade. Reporterka Mirna Ždralović izvještava s protesta; bilo bi zanimljivo saznati koliko okupljeni zaista poznaju detalje izmjena protiv kojih se izjašnjavaju, odnosno šta to konkretno znači za funkcionalnost institucija.

POBJEDNICI I GUBITNICI: Uprkos činjenici da konačnih rezultata nema, neke su stvari nakon izbora uveliko poznate, pa Dnevnik 2 donosi odličan i precizan pregled snaga u parlamentima. Ko će s kim formirati vlast i da li će pragmatizam nadvladati ideologiju. Dominiraju među izabranim stara i poznata lica, a FTV postavlja pitanje šta nas očekuje nakon implementacije izbornih rezultata.

Ocjena: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA

I BHT1 i FTV su u puno manjoj mjeri pratili ono što su proteklih sedmica temeljito radili u centralnim informativnim emisijama: poskupljenja i udar na džepove građana. Ipak, FTV u jednom od Dnevnika 2 donosi temu s naslovom “Skup, skuplji, najskuplji! Hrana, plin, gorivo”, te ugošćava ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, pokazavši da uprkos turbulentnim postizbornim rezultatima mora i treba biti mjesta i za ovakve teme.

Obje televizije su mogle mnogo bolje ispratiti dešavanja u vezi s pokretanjem disciplinskog postupka protiv Diane Kajmaković. Možda ova primjedba može poslužiti kao preporuka da se u dnevnicima više bave pravosuđem, da ističu pozitivne, ali i negativne primjere rada.

Evo prijedloga za kolege i kolegice sa BHT1 i FTV-a: imali smo sliku protesta iz Banje Luke i Sarajeva, podrška građana na oba mitinga u konačnici znači da će političari pokazati svoju moć, pa bi možda bilo dobro napraviti prilog o tome zašto se može animirati kritična masa za ovakve proteste, ali za sve drugo, elementarno, važno, za naš kvalitet života, protiv siromaštva i odlaska iz zemlje – nema volje za proteste.

Obje televizije su pratile, i to korektno, dešavanja oko izbora u Italiji i Crnoj Gori, izbora nove vlade u Srbiji, kongresa u Kini. A primjetno je sve manje priloga iz Ukrajine. Da li po starom receptu, nama dobro poznatom iz devedesetih, koji glasi: kako odmiče vrijeme, sve je manje

Plus sedmice

BHT1 

Milanko Kajganić novi je glavni tužitelj Tužilaštva BiH, a BHT1 donosi dobar prilog o najavama procesuiranja predmeta ratnog zločina i onih za organizirani kriminal i korupciju. Navodi se kako bi po prvim Kajganićevim istupanjima nešto možda moglo biti i drugačije, a podastire se i njegova izjava da će ukoliko ne bude rezultata podnijeti ostavku. Opsežan prilog sa relevantnim izjavama, kao i podsjećanje na Kajganićeve riječi iz ranijeg gostovanja na BHT1.

FTV

Jesu li učenici u BiH i dalje funkcionalno nepismeni? Gost Dnevnika 2 je Nenad Veličković, pisac, profesor i pokretač magazina Školegijum, koji navodi kako je etnonacionalizam strateški neprijatelj obrazovanja te otvara priču o rezultatima PISA testiranja. Kaže da je velika greška što ove godine nismo učestvovali u tom važnom testiranju kako bi se mogli kontinuirano pratiti rezultati.

Minus sedmice

BHT1

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a Bosne i Hercegovine podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv nje. Dnevnik 2 donosi izvještaj o tome šta joj se stavlja na teret, podsjeća na crnu listu SAD-a, ali je mogao prilog obilovati i drugim detaljima, o karijeri, izjavama o tome šta ovo znači za VSTV, kao i za imidž pravosuđa u javnosti.

FTV

Kao i u Dnevniku 2 BHT1, propuštena je prilika da se o Diani Kajmaković napravi sveobuhvatniji prilog, donese priča o njezinom usponu kroz pravosuđe, podsjeti na veze sa aplikacijom Sky, opiše zašto je završila kao predmet disciplinskog postupka, zatraže izjave koje bi bacile dodatno svjetlo na ovaj slučaj.

About The Author