Sattler: Inicijative o kriminalizaciji klevete suprotne prioritetima za približavanje EU

Kleveta u jednom broju zemalja Evropske unije jeste dio krivičnog zakona, ali preporuka međunarodnih organizacije je da se to mijenja

Sattler: Inicijative o kriminalizaciji klevete suprotne prioritetima za približavanje EU
Foto: Avaz.ba

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da su dobili mnogo poziva za pomoć iz svih dijelova BiH, zbog pritisaka pod kojim se nalaze mediji i civilno društvo.

– Ono što vidimo u Republici Srpskoj je naročito akutno i hitno, s obzirom da se govori o zakonu o kriminalizaciji klevete i o registru za nevladina udruženja. Prošle godine Evropska komisija dala preporuku za kandidatski status BiH, uz razumijevanje da će se raditi na osam prioriteta. Jedan od njih su upravo medijske slobode – podvukao je on

Govoreći na konferenciji “Kritički glasovi pod pritiskom“, Sattler je dodao da je kleveta u jednom broju zemalja Evropske unije dio krivičnog zakona, ali da trend i preporuke nadležnih međunarodnih organizacije ukazuju na to da je potrebno to mijenjati.

– Druga činjenica – da to postoji u nekim zemljama članicama EU – jeste što zemlje imaju izuzetno zdrav pravosudni sistem. Ukoliko to i postoji u zakonima, tamo ima pravosudni sistem u kojem zaista funkcionira. Ono što vidimo u BiH, s obzirom na dosadašnje izvještaje o napretku BiH, postoji mnogo problema u radu pravosuđa i mnogo političkih uticaja i upravo je opasnost da će se to zloupotrijebiti na taj način – dodao je Sattler.

Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova kazala je da ima lično iskustvo života u periodu u doba komunizma u kojem u njenoj državi nije bilo slobode medija i civilnog društva.

– Postojali su svakako oni hrabriji među nama, koji su uporno ukazivali koliko je važno da imamo glas javnosti, koliko je važno da se čuje glas naroda, međutim, ti hrabri su obično završavali na optuženičkim klupama i bili su zatvarani -rekla je Hvalsova, dodajući da se iz toga može vidjeti koliko je važna sloboda medija.

Prema riječima šefa misije OSCE-a Briana Aggelera slobodni mediji i slobodno građansko društvo su ključni za napredak u mnogim područjima, navodeći da su izvršne strukture OSCE-a veoma zabrinute zbog pogoršanja neprijateljskih odnosa prema novinarima i javnom civilnom društvu u BiH.

– Ujedinjeni smo zajedno s našim partnerima iz međunarodne zajednice da se snažno protivimo predloženim amandmanima na Krivični zakon kojim bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete – izjavio je Aggeler.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je podsjetio da je jedna grupa novinara i aktivista posjetila tokom prošle sedmice brojne međunarodne institucije u Beču, Briselu i Stazbourgu te da su svi sagovornici jasno rekli da je ono što se radi u Republici Srpskoj ugrožavanje slobode govora i korak unazad u demokratizaciji društva.

Kaže da su novinarska zajednica i građani još jednom pozvali vlast da povuku ovaj zakon i odustanu od kriminalizacije klevete te je najavio da će nastaviti svim mogućim pravnim sredstvima, koja su im na raspolaganju, da se bore protiv ovog zakona.

Izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić kazala je da svi predloženi zakoni imaju isti cilj, a to je ograničavanja kriticizma i slobode govora. Smatra da će zakonska rješenja biti u svrhu targetiranja medija i organizacija i kreiranja unutarnjih neprijatelja koji će biti okrivljeni za sve loše stvari koje se dešavaju u društvu.

Predstavnici medija, civilnog društva, eksperti i predstavnici institucija govorili su na konferenciji o aktualnim pitanjima vezanim za slobodu medija i izmjenama zakona koji se odnose na klevetu, kao i pitanjima vezanim za djelovanje civilnog društva i nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Izvor: BIRN

About The Author