Pokrenut portal za odbranu slobode govora i mišljenja u BiH

Pokrenut je novi portal pod nazivom SLOBODNO.org

Pokrenut portal za odbranu slobode govora i mišljenja u BiH

Kada je postalo jasno da se vlast u bh. entitetu Republika Srpska sprema na historijski korak unazad i oduzimanje elementarnih prava na govor i izražavanje mišljenja kroz nove i već pokrenute izmjene zakona, postalo je neophodno da se napravi platforma za novinare, aktiviste i građane koji ne pristaju da se odreknu teško stečenih civilizacijskih tekovina.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su sramni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, nepoznatog autora i bez ikakvih konsultacija sa stručnom javnosti, čime su pokazali da nemaju ni elementarno znanje niti svijest o dužnosti prema građanima koji su ih izabrali, piše Capital.

U proteklih mjesec dana, održane su četiri javne rasprave koje su novinari i aktivisti nazvali “farsom i prividom demokratičnosti”, jer je svima bilo jasno da su poslužile samo da bi se ispoštovala forma, a ne i stvarno saslušali argumenti boraca za ljudska prava i slobode.

Novinari i aktivisti su sve javne rasprave napustili i poručili vlastima da neće pristati na njihovu “igru” i raspravljati koliko će se smanjiti obim prava koja se ne smiju dirati uopće.

U pripremi su i novi zakoni o neprofitnim organizacijama kojim se nezavisni mediji i organizacije pokušavaju staviti pod “šapu” vlasti i etiketirati kao strani agenti, kao i zakon o medijima o čijem sadržaju se još uvijek ne zna ništa.

Vođeni idejom da je novinarima i građanskim aktivistima potrebno mjesto na kojem će se svi moći informirati o ovim pitanjima, iz redakcije CAPITAL koja je pokrenula ovu web platformu, pozvali su kolege iz medija, aktiviste i građane da posjete portal te doprinesu u kreiranju njegovog sadržaja.

Portal Slobodno.org svakodnevno će se obogaćivati novim sadržajima, prenošenjem tema iz domaćih i stranih medija, ali i kreiranjem vlastitog sadržaja.

Izvor: CAPITAL

About The Author