SAD tvrdi da će Assange biti tretiran dobro u njihovom zatvoru

SAD optužuje osnivača Wikileaksa za 18 krivičnih djela povezanih s curenjem i objavljivanjem ratnih dnevnika iz Afganistana i Iraka

SAD tvrdi da će Assange biti tretiran dobro u njihovom zatvoru

Advokat osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kazao je sudu u Londonu da vjerodostojni izvještaji o CIA-inim zavjerama o atentatu ili otmici Assangea onemogućuju saznanje što bi se moglo dogoditi ukoliko on bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, izvještava Nacionalna unija novinara (NUJ).

– Assange se također suočio s prijetećim nadzorom, a bilo je i pokušaja krađe DNK uzoraka od njegove djece. Sve to čini američka uvjeravanja nevjerodostojnim – sugerirao je Fitzgerald, Assangeov glavni savjetnik.

On je na taj način odgovorio Jamesu Lewisu koji zastupa izručenje. Lewis je kazao da bi Assange imao cimera u ćeliji u zatvoru u SAD-u te da je prosječna kazna za ove zločine samo pet godina, a vjerojatno bi mu se oduzelo vrijeme u pritvoru.

Završni dan rasprave o žalbi SAD-a na odluku da se Assange ne izruči SAD-u održan je ove sedmice. SAD optužuje osnivača Wikileaksa za 18 krivičnih djela povezanih s curenjem i objavljivanjem ratnih dnevnika iz Afganistana i Iraka, a Assange se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh.

Fitzgerald je u uznemirujućim detaljima ponovio težinu psihijatrijskih dokaza da bi izručenje predstavljalo ozbiljan rizik te da bi Assange mogao izvršiti samoubistvo, tvrdeći da bi bio u samici.

Pohvalio je suca na ranijem ročištu jer je ispravno tumačio one dijelove Zakona o izručenju koji štite osobe s mentalnim poteškoćama.

Mark Summers, koji također zastupa Assangea, rekao je sudu da obećanja SAD-a u pogledu vjerojatnog tretmana Assangea nisu vjerodostojna. Summers je rekao kako će se, kako god se zvao pritvorski režim, Assange držati u strogoj izolaciji, čime se značajno povećava rizik od samoubistva.

– Ovo je prvi put da su SAD zatražile pomoć britanskog suda nakon što su razmišljale o otmici, ubistvu i trovanju – zaključio je Summers.

Slučaj vode vrhovni sudac Burnett i sudac Holroyd. Završavajući saslušanja, vrhovni sudac je rekao da im je nakon saslušanja dato mnogo toga za razmišljanje te da će im trebati neko vrijeme da donesu odluku.

Govoreći ispred Kraljevskog suda prije jučerašnjeg ročišta, bivši čelnik laburista Jeremy Corby rekao je da Julian Assange treba biti odmah pušten zbog ekstremne nepravda učinjene prema njemu čiji je jedini zločin bio to što je govorio istinu.

Izvor: IFJ

About The Author