U Meksiku ubijen novinar Fredy López Arévalo

Meksiko je i dalje jedna od najsmrtonosnijih država za bavljenje novinarstvom, a u toj zemlji 95 posto ubistava novinara prođe nekažnjeno

U Meksiku ubijen novinar Fredy López Arévalo
Foto: CNN / Ilustracija

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, Meksiko bilježi deveto ubistvo novinara u 2021. godini.

Nacionalna unija novinara (SNRP) zatražila je brzu reakciju vlasti u istrazi slučaja, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) i dalje je na oprezu zbog kontinuiranog nasilja koje trpe novinari u toj zemlji.

Poznati novinar Fredy López Arévalo ubijen je iz vatrenog oružja pred svojom ženom i kćerima na vratima njihove kuće u San Cristóbal de las Casasu u Chiapasu.

Zločin je počinila osoba koja je kasnije s mjesta događaja pobjegla motociklom, a sumnja se da ga je čekala. Državno tužilaštvo u Altosu pokrenulo je odgovarajuće istrage, ali još uvijek nema uhapšenih ili osumnjičenih.

López Arévalo bio je dopisnik u El Salvadoru i drugim zemljama Srednje Amerike za nacionalnu novinsku agenciju Notimex, novine El Universal i časopis Panorama Internacional.

Radio je i u časopisu Proceso de Chiapas, a u trenutku kada je ubijen bio je urednik časopisa Jovel, iz San Cristóbal de las Casasa, te voditelj vijesti na XERA – Radio Uno.

Iako su u ovom trenutku motivi zločina nepoznati i to da li je trpio prijetnje, dugogodišnja profesionalna karijera Fredyja Lópeza Arévala čini nužnim istražiti njegovu smrt na temelju njegovog novinarskog rada, ne isključujući bilo kakvu hipotezu o tome.

U zemlji u kojoj 95 posto ubistava novinarima prođe nekažnjeno, sektorima moći i organiziranom kriminalu očito je lako riješiti se kritičnih glasova, stoga bi ova istražna perspektiva trebala biti dominantna kada je u pitanju traženje pravde.

Uoči obilježavanja novog Međunarodnog dana ukidanja nekažnjivosti za zločine nad novinarima, Meksiko je ponovno među najopasnijim zemljama za bavljenje novinarstvom, kako je analizirano u objavljenom izvještaju End Impunity.

Vodstvo Nacionalne unije novinara (SNRP) zatražilo je od vlasti da rade na istrazi ovog zločina, a od Ureda državnog tužilaštva da razriješi istrage kako bi se pronašli odgovorni za napad na slobodu izražavanja.

SNRP zahtijeva da vlada predsjednika Andrésa Lópeza Obradora preuzme stvarne političke obveze kako bi razjasnila i kaznila počinioce i organizatore ubistva novinara u Meksiku, zemlji koja je danas jedna od pet najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za obavljanje novinarskog rada.

Međunarodna federacija novinara oštro je osudila ubistvo Fredyja Lópeza Arévala i zatražila ekspeditivnu istragu kako bi se razjasnio slučaj i došlo do pravde za novinara jer bez pravde ne može biti slobode izražavanja.

Izvor: IFJ

About The Author