Australski regulator dopustio radio stanicama da pregovaraju s Facebookom i Googleom

Pregovori do sada nisu išli glatko, jer je nekim izdavačima bilo zabranjeno da to čine, Facebook je najavio da će prestati pregovarati o licencnim ugovorima

Australski regulator dopustio radio stanicama da pregovaraju s Facebookom i Googleom

Australsko regulatorno tijelo za zaštitu tržišnog takmičenja dopustilo je tijelu koje predstavlja 261 radio stanicu da pregovara o sadržaju s Facebookom i Googleom u petak.

Tijelo, Commercial Radio Australia (CRA), sada će imati 10 godina da pregovara s tehnološkim divovima za svoje članove, s iznimkom stanica koje vodi Nine Entertainment koje su već imale osigurane ugovore.

Od marta, Facebook i Google morali su pregovarati s australskim medijima za sadržaj koji usmjerava promet i oglašavanje na njihove web stranice. Ako u tome ne uspiju, vlada bi mogla preuzeti pregovore.

Međutim, to nije išlo glatko, jer je nekim izdavačima bilo zabranjeno da pregovaraju, a u septembru iz Facebooka su rekli da su prestali pregovarati o licencnim ugovorima.

– Ovo ovlaštenje omogućuje CRA-u da pregovara o plaćanju s Facebookom i Googleom za sadržaj vijesti i da se njegovi članovi uključe u međusobne rasprave o takvim pregovorima – rekao je predsjednik ACCC-a Rod Sims.

U augustu je ACCC dopustio drugom tijelu, Country Press Australia, da pregovara s dvije kompanije uime svojih više od 80 izdavača vijesti.

Izvor: Reuters

About The Author