Evropski parlament poziva na zaštitu demokratskih informacijskih prostora

Sistem za zaštitu demokratskih informacijskih prostora pruža strogo reguliran odgovor na propagandne i dezinformacijske aktivnosti

Evropski parlament poziva na zaštitu demokratskih informacijskih prostora
Foto: EU

Dva izvještaja Evropskog parlamenta pozvala su na stvaranje sistema za zaštitu demokratskih informacijskih prostora onakvog kakvog su osmislili i preporučili Reporteri bez granica (RSF).

Globalizacija vijesti i informacija dovodi do neravnoteže u kojoj “zatvorene” zemlje kontroliraju svoj informacijski prostor, dok demokratske zemlje imaju otvorene informacijske prostore.

Ta asimetrija omogućuje diktatorskim i autoritarnim vladama da realiziraju propagandu dok se distanciraju od nezavisno objavljenih vijesti i informacija, čime se slabi novinarstvo.

Od 2021. godine RSF poziva na sistem zaštite demokratskih informacijskih prostora koji ima dva stuba: jednak tretman za sve elektronske medije koji emitiraju u Evropskoj uniji i mehanizam reciprociteta temeljen na univerzalnim načelima slobode govora.

Takav sistem pruža razmjeran i strogo reguliran odgovor na propagandne i dezinformacijske aktivnosti trećih zemalja. Dva evropska parlamentarna odbora sada pozivaju EU da krene u tom smjeru.

Evropski parlament odobrio je s 469 glasova za, 71 protiv i 75 suzdržanih izvještaj posebnog odbora o stranom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući dezinformacije.

Cijeli prijedlog RSF-a ugrađen je u izvještaj Isabel Wiseler-Lima o zaštiti novinara u cijelom svijetu koje je Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta odobrio 24. maja, a o kojem se još treba izjasniti i Evropski parlament.

Odbor za vanjske poslove pozdravio je Partnerstvo za informiranje i demokraciju koje je pokrenuo RSF, a kojemu se do sada pridružilo 50 demokratskih zemalja uključujući 25 članica EU-a, a koje nastoji nametnuti demokratska načela u digitalnoj domeni.

Izvor: RSF

About The Author