Peta godišnjica ubistva novinara Kuciaka i Kušnírová

Vlasti u Slovačkoj tek trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitile novinare i odbranile nezavisne medije

Peta godišnjica ubistva novinara Kuciaka i Kušnírová
Foto: OSCE

Pet godina nakon atentata na Jána Kuciaka i Martina Kušnírová, slovački suci bliže su presudi u prepuštanju nalogodavca ubistva. Dok su onaj koji je pucao i posrednik ubistva osuđeni u februaru 2018. godine za duge zatvorske kazne, osumnjičeni nalogodavac Marián Kočner je oslobođen.

S obzirom da se u aprilu očekuje otvaranje slučaja novinarske organizacije ARTICLE-19, Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropski centar za štampu i medijsku slobodu (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Reporteri bez granica (RSF) obnovili su poziv za postizanje potpune pravde za dvostruko ubistvo.

Dok se političke stranke pripremaju za izbore zakazane za septembar, ove organizacije zatražile su politički konsenzus kako bi se poboljšala sloboda medija i sigurnost novinara te dopustilo da kolege Jána Kuciaka nastave svoje nasljeđe zastupanja izvještavanja od javnog interesa.

Jedna od najvećih prijetnji s kojima se novinari u Slovačkoj danas suočavaju su verbalni napadi uključujući klevetničke kampanje od strane političara, što služi kao putokaz javnosti za zlostavljanje na internetu. Ovi napadi političara ostaju uglavnom nesankcionirani, navode organizacije.

U zajedničkom pismu pozvali su političke lidere Slovačke da, između ostaloga, zabrane verbalne napade i klevetničke kampanje protiv medija i usvoje izmjene Krivičnog zakona kako bi se pooštrile kazne za teške napade i prijetnje novinarima koji su bili mete zbog svog rada.

Kako navode atentat na Jána Kuciaka i Martinu Kušnírovu doveo je do sveobuhvatnih društvenih i političkih promjena u Slovačkoj, ali nalogodavac ubistva još uvijek nije osuđen, a vlasti tek trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitile novinare i odbranile nezavisne medije.

Kraj nekažnjivosti mora postati stvarnost, a novi politički ciklus političke stranke moraju pretvoriti u priliku za jačanje slobode medija, naglašeno je u pismu.

Izvor: EFJ

About The Author