Al Jazeeri i N1 zabranjen pristup otvaranju vjetroparka u Srbiji

Iako su se ekipe akreditirale po uputama iz ureda predsjednika Srbije, vlasnik parka iz UAE-a zabranio je pristup novinarima.

Al Jazeeri i N1 zabranjen pristup otvaranju vjetroparka u Srbiji
Foto: Balkan Green Energy News

Ekipama regionalnih televizijskih kuća Al Jazeera i N1 zabranjen je ulazak na ceremoniju otvaranja vjetroparka “Čibuk 1” u Mramorku kod Kovina u Srbiji.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvao je novinare na praćenje tog događaja. Ekipa Al Jazeere uredno se akreditirala u skladu s instrukcijama, ali su po dolasku na lokaciju predstavnici investitora saopćili da ekipe ne mogu prisustvovati događaju i da se tome protivi nedavno postavljeni ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarak al-Dhaheri.

Vjetropark “Čibuk 1” izgradila je kompanija “Masdar” iz Abu Dhabija. Zvaničnom događaju prisustvovao je i predsjednik Srbije Vučić, koji je rekao da je pokušao uvjeriti ambasadora da puste obje ekipe, ali da u tome nije uspio jer je to, kako je rekao, privatni posjed kompanije iz Emirata.

Na pitanje zašto novinari te dvije kuće nisu mogli prisustvovati predsjednik Srbije je upitao da li to ima neke veze s njim te da je došao da odgovori na pitanja.

Kad mu je objašnjeno da ga novinari pitaju zato što su sve uradili po instrukcijama iz Vučićevog kabineta, napomenuo je da koliko je upoznat na otvaranje ga nisu pustili privatni vlasnici, a on je izašao da pokaže poštovanje prema medijima i odgovori na svako pitanje.

– Ali pošto ja razumijem smisao svega, da ne mogu biti krivi oni koji vas nisu pustili nego moram da budem kriv ja, mnogo mi je žao – dodao je, a nakon što su novinari istaknuli da to ne misle nego su samo tražili objašnjenje, Vučić je kazao da ne zna zašto nije dozvoljen pristup te da misli da to ima veze sa odnosima Emirata i Katara.

Al Jazeera Balkans izrazila je protest zbog ovog incidenta uz napomenuo da su se nakon poziva koji nam stigao od Službe za saradnju s medijima predsjednika Republike Srbije uredno akreditirali, ocjenjujući da je ovakva vrsta diskriminacije medija neprihvatljiva.

Ovaj incident osudilo je i Udruženje novinara Srbije zatraživši izvinjenje ovim televizijama te podsjećaju da je Zakonom o javnom informiranju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara po bilo koje osnovu te je organizator događaja dužan poštovati zakon.

Izvor: Al Jazeera

About The Author