Premijer Etiopije pozvan da nastavi zalaganje za slobodu medija

Promjene koje je donio etiopijski premijer, ovogodišnji dobitnik , ovogodišnji Nobelove nagradu za mir kada je u pitanju sloboda medija još uvijek su nedostižne u susjednim afričkim zemljama

Premijer Etiopije pozvan da nastavi zalaganje za slobodu medija
Foto: AFP

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su sve što radi etiopski premijer i nobelovac Abiy Ahmed za slobodu medija te su ga pozvali da nastavi s tim naporima i potakne lidere susjednih zemalja da krenu istim putem.

Abiy je nagrađen Nobelovom nagradom za mir za 2019. godinu zbog napora koje je učinio na okončanju desetljeća neprijateljstva sa susjednom Eritrejom i postizanja pomirenja u svojoj zemlji, a posebno se angažirao na poboljšanje statusa novinara.

Na ovu funkciju imenovan je u aprilu 2018. godine, a u nekoliko sedmica njegovog mandata u zatvorima više nije bilo novinara. Dozvoljeno je emitiranje stotinama radio i TV stanicama, koje su bile zabranjene prema odluci prethodne vlade.

Sloboda izražavanja više se ne suzbija, a poboljšan je i pristup novinarima vladinim dužnosnicima i to su razlozi zašto je Etiopija napredovala na u svjetskom Indeksu slobode medija za 2019. godinu za 40 mjesta.

Niti jedna država se nikada nije tako brzo popela u ovom indeksu od kako je uspostavljen 2002. godine. To je prepoznao i UNESCO koji je ovogodišnji Svjetski dan slobode medija – 3. maj proslavio u glavnom gradu Etiopije.

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire pozvao je premijera da doprinese usvajanju zakona koji novinarima pružaju veću zaštitu, ali i da promovira slobodu medija na regionalnom nivou posebno imajući u vidu činjenicu da su nekoliko afričkih zemalja crna rupa kada je sloboda medija u pitanju.

U julu prošle godine RSF je upozorio etiopske vlasti da promjenu smjer kada je sloboda medija u pitanju nakon što je nekoliko novinara u kratkom vremenu uhapšeno ili podvrgnuto zastrašivanju tokom eskalacije etničkog sukoba.

Zakon o terorizmu iz 2009. godine, koji je bivša vlada koristila za hapšenje novinara i blogera, još uvijek nije stavljen van snage, dok obećana reforma zakonodavstva o medijima nije ostvarena.

Promjene koje se dešavaju u Etiopiji tek trebaju biti realizirane u susjednim zemljama. Eritreja je trenutno najveći zatvor za novinare u južnoj saharskoj Africi, a najmanje 11 osoba je bez pristupa porodicama ili advokatima, neki od njih već 18 godina.

Njihova susjedna zemlja Džibuti još uvijek ne dozvoljava emitiranje nezavisnih medija, dok je Somalija i dalje najopasnija afrička zemlja za novinare, pri čemu je 58 osoba ubijeno u posljednjih deset godina.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author