Bjelorusija: Novinari proveli 1.200 dana iza rešetaka u 2020. godini

Izrečeno je 21.800 eura novčanih kazni za medije i novinare

Bjelorusija: Novinari proveli 1.200 dana iza rešetaka u 2020. godini

Bjelorusko udruženje novinara (BAJ), podružnica Evropske federacije novinara (EFJ) u Bjelorusiji, pokazalo je dramatičnu represiju spram medija u 2020. godini, a novinari i dalje plaćaju visoku cijenu.

U 2020. godini novinari su proveli 1.200 dana iza rešetaka u Bjelorusiji te je EFJ još jednom pozvao Evropsku uniju, Vijeće Evrope i OSCE da zaustave kršenje slobode medija i trajne povrede ljudskih prava u Bjelorusiji.

Prema podacima BAJ-a, devet predstavnika medija je u zatvoru pod krivičnom istragom, 15 predstavnika medija ima krivičnu prijavu, zabilježeno je 477 slučajeva pritvora novinara, a 62 novinara doživjela su nasilje sigurnosnih snaga.

Također, 97 novinara bilo je izloženo administrativnim hapšenjima, 1.200 dana novinari su proveli i pritvoru, četiri novine su suspendirane, pristup je ograničen za 50 web stranica vijesti, dok je izrečeno 21.800 eura novčanih kazni za medije i novinare.

– Represija nad slobodom medija u Bjelorusiji doseže vrhunce koji zahtijevaju snažniji odgovor međuvladinih organizacija – kazao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Pozvao je da se ne napusti bjeloruski narod te da se odgovorni za represiju medija strože kažnjavaju, a da BAJ i branitelji ljudskih prava u Bjelorusiji dobiju veću podršku.

EFJ je zatražio hitno puštanje devet novinara koji su još uvijek iza rešetaka u Bjelorusiji: Katsiaryna Barysevich, Katsiaryna Andreyeva, Daria Chultsova, Yulia Slutskaya, Alla Sharko, Siarhei Alsheuski, Siarhei Yakupau, Petr Slutski i Ksenia Lutskina.

Izvor: EFJ

About The Author