IFJ pozivao izraelsku vladu da ukine zabranu ulaska stranih medija u Gazu

Izraelska zabrana ne samo da sprječava novinare da rade svoj posao, već uskraćuje javnosti pravo na slobodu izražavanja

IFJ pozivao izraelsku vladu da ukine zabranu ulaska stranih medija u Gazu

Izraelski Vrhovni sud odbio je žalbu Udruženja stranih novinara (FPA) u Jeruzalemu da se dopusti pristup novinarima i medijskim djelatnicima u Gazi, navodeći “sigurnosne razloge” za takvu odluku.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je presudu i ponovila poziv Visokom sudu i izraelskoj vladi da dopuste stranim medijima ulazak u Gazu kako bi osigurali nezavisno izvještavanje i prestali kršiti slobodu medija.

IFJ je izrazio zabrinutost zbog produženja zabrane jer to doprinosi izraelskoj vojnoj kontroli nad međunarodnim medijskim izvještavanjem o ratu u Gazi.

FPA, neprofitna organizacija “koja zastupa novinare koji rade za međunarodne novinske organizacije koje izvještavaju u Izraelu i Palestini”, podnijela je peticiju izraelskom Vrhovnom sudu 19. decembra, tražeći pristup Pojasu Gaze za međunarodne dopisnike.

Početni zahtjev koji je FPA poslao Izraelskim odbrambenim snagama (IFD) i vladinom uredu za medije ignorirani su.

Otkako je izraelska vlada blokirala pristup Pojasu Gaze 7. oktobra, nakon napada Hamasa, samo su palestinski novinari bazirani u Gazi i, u vrlo ograničenoj mjeri, međunarodne medijske ekipe koje su u kontroliranim uvjetima bile uključene u izraelsku vojsku, u mogućnosti su izvještavati s terena.

Stoga se međunarodni novinari koji pokrivaju rat moraju uglavnom oslanjati na lokalne novinare koji su unutar Pojasa Gaze. IFJ je nekoliko puta pozvao Izrael da pusti strane medije u Gazu kako bi izvještavali s terena.

Izraelska zabrana ne samo da sprječava novinare da rade svoj posao, već uskraćuje javnosti pravo na slobodu izražavanja, što uključuje pravo na primanje i širenje informacija bez uplitanja javnih vlasti i bez obzira na granice.

Do danas je najmanje 88 palestinskih novinara i medijskih djelatnika ubijeno u Gazi od 7. oktobra.

Nekoliko sedmica nakon početka rata, izraelska vojska objavila je da ne može garantirati sigurnost novinarima u Pojasu Gaze. IFJ i Sindikat palestinskih novinara (PJS) pozvali su izraelsku vladu da se u potpunosti pridržava međunarodnog zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava, te da djeluje na sprječavanju svih ratnih zločina, zločina protiv humanosti i genocida.

Izvor: IFJ

About The Author