Novinska agencija bh. entiteta Republika Srpska isključena iz Asocijacije balkanskih agencija

Status punopravne članica s pravom glasa dat je Federalnoj novinskoj agenciji

Novinska agencija bh. entiteta Republika Srpska isključena iz Asocijacije balkanskih agencija
Foto: Analiziraj.ba

Asocijacija balkanskih novinskih agencija (ABNA) je na ovosedmičnoj Skupštini u bugarskom gradu Burgasu odlučila da Novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) isključi kao punopravnu članicu sa pravom glasa i da taj status bude dat Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) iz Federacije BiH.

SRNA je bila punopravni član ove Asocijacije 20 godina, međutim sada mogu samo biti posmatrači, odnosno članica bez prava glasa.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da je riječ o političkom utjecaju.

– Posebno je razočaravajuće što je ABNA, umjesto SRNA-i, koja je gotovo od osnivanja bila punopravna članica Asocijacije, punopravno članstvo s pravom glasa dala agenciji FENA, koja je u Asocijaciju primljena tek 2013. godine i za čije članstvo je svoj glas dala SRNA – navodi se u saopćenju.

Skupštini ABNA-e u Burgasu prisustvovali su i predstavnici novinskih agencija iz Turske Anadolija, Rumunije Agerpres, Albanije ATA, Federacije BiH FENA, Hrvatske HINA, sa Kosova – Kosovapres, kiparska agencija CNA, makedonska MIA i grčka ANA-MP.

Tanjug nije učestvovao, a za punopravno članstvo Federalne novinske agencije glasali su predstavnici svih ovih agencija, osim agencije SRNA, dok je FENA bila suzdržana.

Izvor: Klix

About The Author