Italijanski novinari rade u izmijenjenim i rizičnim uvjetima

Nekoliko novinara pozitivno je na virus, a dnevnik La Stampa je zatvorio redakciju u Torinu

Italijanski novinari rade u izmijenjenim i rizičnim uvjetima

Zbog pandemije koronavirusa Covid-19 u Italiji gdje registriran najveći broj oboljelih nakon Kine, koja je epicentar zaraze, ulice gradova su puste, rade samo supermarketi i apoteke, ali i kiosci u kojima se prodaje dnevna štampa. To se pojašnjava činjenicom da je „žeđ za vijestima“ sada veća nego ikada.

Kako su ljudi na prinudnim odmorima kod kuće, više čitaju novine i gledaju vijesti te su novine među “osnovnim potrepštinama”, zbog čega je kioscima dopušteno da ostanu otvoreni širom Italije.

Mediji u Italiji igraju ključnu ulogu u pokrivanju krize izazvane virusom korona iako rade u vrlo neuobičajenim i rizičnim uvjetima pandemije.

Nekoliko novinara pozitivno je na virus, a dnevnik La Stampa je zatvorio redakciju u Torinu zbog, kako je navedeno, „dubinskog čišćenja i dezinfekcije“ nakon što je u redakciji potvrđen jedan slučaj zaraze.

Novinari rade od kuće što je u skladu sa prošlosedmičnom odlukom rukovodstva tog medija. Drugi veliki dnevnici Corriere della Sera i La Republica, još ranije su počeli primjenu takve politike rada od kuće.

Novinari koji rade za državne televiziju Rai nastavljaju izvještavati iz sjeverne regije koja je najviše pogođena zarazom. Jedan novinar Rai je testiran pozitivno na virus početkom mjeseca kao i nekoliko novinara koji rade za Sky TG24 and Mediaset.

– Nastavljamo raditi iako uz izmijenjene šeme i obrasce. Novinari koji su bili u epicentrima zaraze stavili su sebe u samoizolaciju. U kancelarijama smo uveli promjene, pridržavamo se mjera predostrožnosti, nosimo maske za lice i rukavice, držimo se na metar udaljenosti jedan od drugog – potvrdio je novinar Rai Newsa 24 Angelo Amelio.

Kao i kod drugih medija širom svijeta, talijanska industrija ovisi o osoblju koje radi na neizvjesnim ugovorima slobodnih novinara koji ne garantiraju plate za bolovanje ili zdravstveno osiguranje.

Izvor iz industrije rekao je da bi problem mogao postati “kritičan” jer postoji velika nesigurnost u vezi s postupanjem s novinarima koji nisu u stalno zaposleni.

Italija, koja je poslije Kine najteže pogođena koronavirusom, pooštrila je mjere karantena u četvrtak, kada je premijer Giuseppe Conte ponovo apelirao na Italijane da ostanu kod kuće te ne izlaze bez prijeke potrebe.

Ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji od početka epidemije, prema podacima od nedjelje, približio se brojki od 18.000, dok je broj umrlih prešao 1.400.

Izvor: The Guardian

About The Author