Putin Dodiku: Kako ide hram u Banjaluci?

POLITIČKE EMISIJE: Šta stoji iza Svesrpskog sabora? Je li Dodikova Republika Srpska otvorena za sve? Republika Srpska na forumu u Rusiji predstavljena kao punopravna država – zaključuje RTRS-ov komentator

Putin Dodiku: Kako ide hram u Banjaluci?

FTV: “Mreža”, 11. juni  

PREVIŠE ZLA, PREMALO KAJANJA: Odličan prilog Hasana Gabele o Svesrpskom saboru, održanom u Beogradu 8. juna. Od prikazivanja folklorne i političke atmosfere sa i oko sabora, preko tumačenja spornih izjava aktera događaja te propitivanja motiva organizovanja sabora, do ukazivanja na njegove posljedice. Zanimljivosti priloga doprinosi i originalnost Gabelinog jezičkog izraza. Slogan s murala “Temelj našeg spasenja jeste pokajanje” odlično je iskoristio kao uvod u priču kojom je ukazao na proturječnost između deklarativnog i stvarnog odnosa srbijanske vlasti prema BiH.

“Pokajanje je riječ koja se, bar kada je u pitanju odnos zvanične politike Srbije prema prošlosti, ne koristi”, izvještava Gabela potkrepljujući to odbacivanjem Rezolucije o Srebrenici, izjavama o borbi Aleksandra Vučića protiv njenog usvajanja i osudama crnogorskog “za” Rezoluciji. Među sagovornicima koji tumače motive organizovanja Svesrpskog sabora je i Ivan Videnović, profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu, koji sabor vidi kao udar Vladimira Putina na BiH, a Milorada Dodika kao prenosioca poruka iz Moskve.

Prilog ima i jasan zaključak. Gabela nas ne prepušta vremenu da čekamo šta će nam pokazati. Zaključuje da poruke Svesrpskog sabora nisu ni smiješne ni besmislene, navodeći razloge za zabrinutost. Upozorava da mnogo toga podsjeća na Gazimestan, Ušće i druga saborovanja preko Drine “čije posljedice osjećamo i danas, jer previše je bilo zla, a najmanje kajanja”. Ovakvim zaključkom kraj priloga je sadržajno i jezički povezan s njegovim početkom čineći koherentnu tematsku cjelinu.

RTRS: “Specijal”, 10. juni

EMPATIČNI PUTIN: Osim obimnog izvještavanja o Svesrpskom saboru u redovnim političkim emisijama i direktnim prijenosima, RTRS mu je posvetio i specijalnu emisiju. U jednosatnom specijalu jedini gost Ljiljane Trifunović je, pogađate, Milorad Dodik. On govori kako “nosi svoje procese”, kako u Sarajevu Srbi nemaju prijatelje, nego protivnike s kojima je, uprkos njegovim bezbrojnim pokušajima, nemoguće razgovarati. Zato je bitno, kaže, da imaju snažnu Rusiju i njenog empatičnog predsjednika koji ih štite. Voditeljica se pak čudi zašto u Sarajevu ne čuju Dodika iako stalno govori da je Republika Srpska otvorena za sve.

25 PUTA KOD PUTINA: Specijal je zapravo bio Dodikov monolog, a malobrojna novinarska pitanja hvalospjevi i šlagvorti za Dodikovu samopromociju. Ne može svako doći do Putina, a njemu je to 25. put. Među ideološkim floskulama i nelogičnostima čuli smo i to da je “svijet sretan što ima Putina“: „On voli svoj narod, a ako volite svoj narod, volite sve narode svijeta.” A koliko filantrop Putin brine za Republiku Srpsku pokazuje i njegova upućenost u detalje svega što se u njoj dešava: “On pita kako ide hram u Banjaluci… i kaže pozdravite episkopa Jefrema, tog dobrog čovjeka. Ja zatečen: on zna za hram u Banjaluci! Ili, pita me za neke stvari kako se kreću ovdje, šta rade Nijemci.”

ODLIKOVANJE ZA DODIKA: Na pitanje o ekonomskoj saradnji s Rusijom, Dodik je umjesto o konkretnim projektima govorio o ekonomskoj stabilnosti RS-a. Dodik čuje samo ona pitanja na koja želi odgovoriti. Tako je izignorisao čak i blagonaklono pitanje o tome kako je zaslužio medalju Predsjedničke biblioteke B. N. Jeljcin iako je pričao da je ponosan na nju jer je “nije lako zaslužiti”.

 

RTRS: “Pečat”, 6. juni

RS KAO PUNOPRAVNA DRŽAVA: U nepotpisanom prilogu o Međunarodnom ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu od 5. do 7. juna, novinarski izvještaj je eho Dodikovih izjava. Dodik se sastao s Putinom čak 25 puta! Dodik je u Rusiji dobio još jedno veliko priznanje – medalju Predsjedničke biblioteke. Ne čujemo ni za šta je dobio priznanje ni koji projekti o saradnji su dogovoreni. Duge protokolarne izjave i Dodika i Putina o zadovoljstvu zbog susreta.

U izjavi Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, slušamo da je RS na forumu predstavljen kao punopravna država. Ni on ni novinar entitetskog javnog servisa ne spominju da je takvo predstavljanje pogrešno jer RS nije država. Ne spominje se Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji izjavljuje da “želimo biti vidljivi”. Na istom fonu je i izjava Siniše Pepića, stručnjaka za ekonomsku diplomatiju, o tome da je svaki Dodikov nastup u inostranstvu politička misija RS-a. O konkretnim saradnjama i projektima koji se tiču RS-a, nismo čuli. Prema sadržaju priloga, budućnost pripada BRIKS-u, dok je moć SAD-a i EU-a u opadanju. Novinar zaključuje da je misija ekonomske izolacije Rusije potpuno propala.

 

BNTV: “Crno na bijelo”, 9. juni

BEZ SABORA: Politički magazin “Crno na bijelo” se u posljednjoj emisiji za ovu sezonu nije bavio Svesrpskim saborom. Na njegovoj agendi bile su teme o političkim predizbornim malverzacijama, većim budžetima za zatvore u RS-u uprkos njihovoj manjoj popunjenosti, mukama pacijenata i ljekara u Srebrenici i drugim malim općinama u RS-u te ekološkoj katastrofi zbog deponije “Krupačke stijene”.

AJB: “Kontekst”, 11. juni

ŠTA JE NOVO U DEKLARACIJI? Urednicu emisije posvećene Svesrpskom saboru, Žanu Kovačević, zanimalo je zašto su bili potrebni sabor i Deklaracija kada još od 1997. odnosno od 2010. postoje specijalne veze između Srbije i RS-a. Milivoj Bešlin, historičar i viši naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, odgovorio je da je Deklaracija, iako sadrži mnogo ponovljenog iz ranijih dokumenata, ipak detaljnija, konkretnija, ali i da je ultrakonzervativna, definišući, između ostalog, i to šta je porodica i kakva je uloga žene. “Puno podsjeća na deklaracije koje je posljednjih godina donosio Putinov režim.” Na novinarsko pitanje hoće li ona zaživjeti, Bešlin odgovara da je ona za “unutrašnju upotrebu”. Obrazložio je da se Vučić ovom deklaracijom u ideološkom smislu približio Dodiku. “Vučić se vidi kao lidera svih Srba u regionu, uzimajući sebi pravo da bude nosilac suvereniteta preuzimanjem dijela suvereniteta drugih država. Ovdje se praktično radi o aneksiji manjeg bh. entiteta.” Isti sagovornik smatra i da sabor služi za mobilizaciju glasača jer Vučić više “nema elegantan način da se pobjednički izvuče iz izbora”.

 

PRESJEK: Dominantna tema u političkim emisijama posljednjih dana bio je Svesrpski sabor. Novinar FTV-a Hasan Gabela je izvještajem s mjesta događaja autentično i zanimljivo prenio atmosferu i ključne poruke te ukazao na uzroke i posljedice saborovanja. Iako je RTRS vrlo obimno izvijestio o događaju, u njegovim političkim emisijama nije bilo mjesta ni za opoziciju u RS-u, ni za stranke u Federaciji BiH, ni za predstavnike civilnog društva. U prvom planu bili su hvalospjevi Dodikovim uspjesima u zaštiti srpskih nacionalnih interesa, zahvaljujući i podršci Rusije, s čijim predsjednikom se Dodik sastao 25 puta. U “Kontekstu” AJB-a, dobro pripremljena Žana Kovačević postavljala je vrlo konkretna pitanja, pa su i odgovori bili takvi.

About The Author