Urednici RSE optužuju čelnika Agencije za nadzor za ‘oduzimanje nezavisnosti’

Pack tvrdi da je pismo puno netačnosti te da nije bilo pokušaja ugrožavanja slobode

Urednici RSE optužuju čelnika Agencije za nadzor za ‘oduzimanje nezavisnosti’

Urednici Radija Slobodna Evropa (RSE), koji vode 23 jezička servisa, uputili su protestno pismo šefu Agencije za nadzor rada te medijske kuće, optužujući ga za “do sada neviđeno odstupanje” od njene nepristrasne pozicije i oduzimanje i uništavanje nezavisnosti novinarske organizacije koja mu je povjerena da je štiti.

Oni u pismu optužuju i generalnog direktora američke Agencije za globalne medije (USAGM) Michaela Packa, koga je nominirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, a njegov izbor potvrdio u junu Senat pod kontrolom republikanaca, za „pokušaj da u posljednji čas osigura zadržavanje RSE pod uticajem jedne američke političke partije,“ uoči inauguracije izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena u januaru.

Pismo je potpisao sedmočlani urednički odbor radija i većina direktora jezičkih servisa koji emitiraju program za 23 zemlje, a poslano je i rukovodstvu Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa, kongresmenima iz obje stranke i šefu Bidenovog tranzicijskog tima za USAGM.

U komentaru za CNBC, Pack je rekao da je pismo „puno netačnosti“.

– Nije bilo pokušaja da se ugrozi sloboda. Naprotiv, svi potezi koje sam preduzeo proizlaze iz mandata koji mi je povjerio Kongres i posvećenosti ispunjavanju misije USAGM – naveo je Pack.

Proteklih sedmica, Biden i njegov tranzicijski tim, predvođen Richardom Stengelom, rekli su da će temeljno preispitati Packove poteze.

Američki federalni sudija presudio je u novembru da je Pack nepropisno postupio kada je riječ o uređivačkoj politici i novinarskim kadrovima u međunarodnim emiterima koje njegova agencija nadzire, naloživši mu da prestane da se miješa u te oblasti.

Pack je počeo mandat prije šest mjeseci smjenom nekoliko čelnika medijskih kuća i članova odbora USAGM, uključujući predsjednika RSE-a Jamiea Flyja. Nakon toga je odbio da svjedoči pred odborom Predstavničkog doma Kongresa SAD koji je razmatrao te odluke.

Izvor: N1

About The Author