Facebook prisiljen ograničiti širenje dezinformacija putem WhatsAppa

Tvrdnje da će se supermarketi zatvoriti usred izbijanja Covida, potaknuo je NSW Health da pozove ljude da koriste ‘pouzdane i vjerodostojne izvore’

Facebook prisiljen ograničiti širenje dezinformacija putem WhatsAppa

New South Wales Health izdao je upozorenje o pogrešnim informacijama koje kruže WhatsAppom u kojima se tvrdi da će se supermarketi u Sydneyu zatvoriti u okviru novog lockdowna, a vlasnik Facebook rekao je da se radi na ograničavanju širenja dezinformacija na toj aplikaciji za razmjenu poruka.

Putem te aplikacije proširila se informacija koja navodno dolazi iz NSW Healtha i koja kaže da će se supermarketi zatvoriti na četiri dana kao dio odgovora na širenje Covida-19.

Supermarketi u NSW-u ostali su otvoreni tokom lockdowna u Sydneyu i smatraju se osnovnom maloprodajom. Državno ministarstvo zdravstva pozvalo je ljude da ne konzumiraju informacije bilo gdje, nego da se informiraju putem službenih kanala NSW Healtha.

Glasnogovornik Facebooka tvrdi da jasno označavaju poruke koje su proslijeđene te da su postavili ograničenja za prosljeđivanje poruka kako bi se ograničilo širenje dezinformacija.

– Potičemo ljude da provjere tačnost poruka koje su dobili putem mjerodavnih izvora, poput linije za pomoć koju smo stvorili s australskom vladom i koja uključuje najnovije i najtačnije informacije o Covidu-19 – dodali su iz Facebooka.

Dezinformacije koje se šire kroz grupne razgovore na WhatsApp-u stalno su pitanje tokom cijele pandemije, ne samo u Australiji već i širom svijeta.

U drugom zaključavanju Viktorije, poruke koje su kružile WhatsAppom lažno su tvrdile da će državni ministar finansija Tim Pallas zamijeniti premijera Daniela Andrewsa kako bi zaustavio lockdown.

Prošle godine Facebook je uveo nova pravila kako bi ograničili širenje dezinformacija, uključujući ikone za bilježenje kada se poruka često prosljeđuje i ne potječe od bliskog kontakta. Postoji i ograničenje pa se ove poruke istovremeno mogu slati samo na jedan chat.

Šef WhatsAppa Will Cathcart rekao je australskom Institutu za stratešku politiku početkom ovog mjeseca da je dio poteškoća u borbi protiv dezinformacija koje se šire putem aplikacija za razmjenu poruka poput WhatsAppa taj što kompanija nema pristup porukama koje se šalju.

Izvor: The Guardian

About The Author