Novi napadi na novinare na Kosovu tokom eskalacije napetosti

Od 29. maja u sjevernom dijelu Kosova registrirano je više od 16 slučajeva napada na novinare i medijske djelatnike

Novi napadi na novinare na Kosovu tokom eskalacije napetosti
Foto: slobodenpecat.mk

Na sjeveru Kosova od 26. maja dokumentiran je sve veći broj napada na novinare i medijske djelatnike, koji su se intenzivirali 29. maja nakon protesta koji su izbili u regiji. Nekoliko novinara fizički je napadnuto, a njihova oprema uništena, uključujući i vozila dok su izvještavali o protestima.

Tenzije su eskalirale, nakon što su općinski izbori u aprilu na vlast doveli albanske gradonačelnike u tri grada, koje srpska većina ne smatra svojim pravim predstavnicima.

Medijski profesionalci koji su izvještavali o sukobima ponovno su bili meta nasilja, naglašavajući potrebu za boljom zaštitom novinara na terenu.

U gradu Zveçan fizički su napadnute ekipe lokalnih medija KOHA i Gazeta Papirus, te albanskog Top Channela, a vandalizirana su i njihova vozila i medijska oprema. Novinari koji govore albanski bili su prisiljeni skloniti se u gradsku vijećnicu na sat vremena kako bi spriječili daljnje napade usmjerene na njih.

U Leposaviću su učesnici protesta vandalizirali i oštetili vozila lokalne RTV Dukagjini, KALLXO i prekogranične Balkanske istraživačke mreže (BIRN), dok je u gradu Zubin Potok najprije napadnuto, a zatim zapaljeno vozilo medijske kuće Tëvë1.

Predsjednik Udruženja novinara na Kosovu (AGK) Xhemajl Rexha potvrdio je da je od 29. maja u sjevernom dijelu Kosova registrirano više od 16 slučajeva napada na novinare i medijske djelatnike, dodajući da se novinari koji izvještavaju u sjevernim općinama nalaze se u iznimno lošim uvjetima.

– Njihovu sigurnost ne garantiraju ni Kosovske snage (KFOR), ni policija Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX). U nekim je slučajevima njihova oprema zapaljena, pa čak je i pucano – kazao je.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) osudile su nasilje usmjereno na medijske profesionalce, pozivali nadležna tijela da bolje zaštite novinare koji izvještavaju s terena te podsjetili medijske poslodavce na njihovu odgovornost da osiguraju opremu medijskim profesionalcima

Izvor: EFJ

About The Author