Zuckerberg: Neuklanjanje grupe koja je pozivala na naoružavanje je ‘operativna pogreška’

Priznao da je firma primila pritužbe “brojnih osoba” na objavu grupe iz Kenosha, ali nije pravovremeno reagirala

Zuckerberg: Neuklanjanje grupe koja je pozivala na naoružavanje je ‘operativna pogreška’

Facebook Inc (FB.O) napravio je “operativnu pogrešku” jer nije poduzeo mjere za uklanjanje stranice grupe koja je objavila poziv na naoružavanje u Kenoshi, Wisconsin, potvrdio je izvršni direktor te kompanije Mark Zuckerberg.

Kompanija za društvene medije saopćila je u srijedu da je uklonila stranicu grupe iz Kenosha i događaj najavljen u tom gradu kada su građani pozvani da naoružani zaštite živote i imovinu čime je prekršena politika firme prema takvim organizacijama.

Facebookova akcija uslijedila je nakon što je u utorak navečer tokom protesta u gradu došlo do pucnjave kada su ubijene dvije osobe. Bila je to treća noć građanskih nemira koji su uslijedili nakon što je policajac bijelac pucao u crnaca Jacoba Blakea Jr zbog kojeg je ostao paraliziran.

Zuckerberg je, govoreći u video poruci objavljenoj na svom Facebook profilu, priznao da je firma primila pritužbe od “brojnih osoba” na objavu grupe iz Kenosha.

– Osobe zadužene za pregled kojima su upućeni prvobitni prigovori u osnovi nisu to pokupili. Tokom drugog pregleda tim odgovoran za opasne organizacije prepoznao je da se time krše pravila i to smo uklonili – kazao je.

Zuckerberg je rekao da nisu pronašli nijedan dokaz koji bi pokazao da je osoba optužena za fatalnu pucnjavu tokom nemira u utorak pratila stranicu Kenosha Guard.

Web stranica BuzzFeed citirala je interni izvještaj na Facebooku da je događaj koji je povezan s Kenosha Guardom označen najmanje 455 puta, a djelatnik Facebooka rekao je da to činilo 66 posto svih izvještaja o događajima tog dana.

Facebook je odbio komentirati te nalaze, kaže Buzzfeed, ali je najavio da će nastaviti razvijati svoje politike za identificiranje potencijalno opasnih organizacija.

– Ovo je nova politika koju smo pokrenuli prošle sedmice i još uvijek povećavamo njenu provedbu s timom stručnjaka – rekao je glasnogovornik.

Izvor: Reuters

About The Author