RTRS I BNTV: Dragi brate Lukašenko…

Milorad Dodik je među prvima čestitao Lukašenku na pobjedi u koju cijeli svijet sumnja. Obećao je da će vrijedno raditi na jačanju bratskih odnosa, o čemu oduševljeno izvještava RTRS

RTRS I BNTV: Dragi brate Lukašenko…

 

RTRS: Rusija, prva u svemiru i vakcini!

10. – 16. august 2020.

DVA BRATA POLITIČKA: Brutalnost policije na ulicama gradova Bjelorusije prema građanima koji su protestovali nakon ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika nije omela Milorada Dodika da mu među prvima uputi čestitke.

Pitanje je u čije ime je to Dodik učinio? Teško je zamisliti da bi se većina građana naše države saglasila s njegovom izjavom  da je spreman „raditi na jačanju bratskih odnosa“ s Lukašenkovim režimom.

Nakon takve čestitke nije iznenađenje ni izvještaj Radane Klepić  posvećen dešavanjima u Bjelorusiji, u kojem su tek ovlaš naznačeni razlozi građanskih protesta i potpuno ignorisano nasilje vlasti u pokušaju njihovog suzbijanja.

RUSKA VAKCINA: Iz Dnevnika 2, 11. avgusta bilježimo izvještaj iste novinarke o ruskoj vakcini protiv virusa korona. „Rusija je bila prva u svemiru, Rusija je prva proizvela vakcinu“, citira Klepić u uvodu izvještaja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Oprez stručnjaka i činjenica da Svjetska zdravstvena organizacija nije ovu vakcinu stavila na svoju listu vakcina koje se nalaze u testnim fazama kliničkih ispitivanja stali su u jednu rečenicu.

Ali zato nije nedostajalo optimizma da su i za građane RS-a blizu dani kada će se koroni stati u kraj. Kao što je poručio dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta, izrazivši uvjerenje da će „zbog dobrih veza s Rusijom, RS vrlo brzo dobiti tu vakcinu“?!

„NAŠA“ I „NJIHOVA“ KORONA: Pošto se broj zaraženih koronavirusom u BiH ne smanjuje, konačno i u dnevnicima ima sve više informacija o epidemiološkoj situaciji, prvenstveno u Republici Srpskoj. U pregledu stanja u Federaciji BiH, za razliku od Srbije iz koje se gledateljima prenose opširne informacije, sve se svodi tek na broj novozaraženih i preminulih građana.

Dvije sedmice do početka školske godine, Vlada i resorno ministarstvo RS-a najavljuju da će se učenici vratiti u školske klupe ili će se nastava odvijati online. Kako će povratak učenika u školu izgledati zbog obaveze poštovanja epidemioloških mjera, zašto strategija nije još uvijek razrađena, i šta kažu roditelji – pitanja su bez odgovora. I novinari RTRS-a ih i ne traže.

FRIZIRANI KOMENTARI: Iz sedmice u sedmicu upozoravamo na praksu da se u dnevnicima emituju opširni komentari zvaničnika RS-a o događajima, izjavama ili dokumentima, a da o sadržaju istih gledatelji nisu informisani. U Dnevniku 14. avgusta tako smo čuli poruku premijera RS-a upućenu Evropskoj uniji da prestanu s praksom prisiljavanja vlasti ovog bh. entiteta da „mora birati između pomoći i RS-a“. Riječ je o zastoju u pregovorima između BiH i Evropske unije o paketu makroekonomske pomoći. Umjesto jasnog obrazloženja, tek premijerova izjava da „ima pitanja koja za RS nisu prihvatljiva“. Šta god da to značilo.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dosadno i anemično

10. – 16. august 2020.

SVE O EPIDEMIJI: Dosada i anemija, najkraći je opis sadržaja Dnevnika 2 koji su ponuđeni gledateljima tokom protekle nedjelje.

Najbolji dio dnevnika odnosi se na izvještavanje o epidemiološkoj situaciji u BiH. Emitovani izvještaji su puni relevantnih informacija, posebna pažnja se obraća najvećim žarištima epidemije i njihovim uzrocima, gledatelji se upoznaju sa stavovima struke. Uz to, na dnevnoj osnovi se donosi i statistika zasnovana na broju testiranih i zaraženih građana, koja je, kada se uporedi stanje u Federaciji BiH i Srbiji, u RS-u najlošija.

PROPUŠTENA PRILIKA: Uredništvo Dnevnika nastavlja s praksom  praćenja predizbornih aktivnosti opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, tačnije SDS-a i PDP-a. Iako se SDS suočava s ozbiljnim problemima vezanim za osipanje stranke, odnosno s prelaskom kadrova u vladajući blok, propuštena je prilika da se ta pojava analizira.

Jednako kao što RTRS pomno prati i izvještava o svim aktivnostima Milorada Dodika, tako i BNTV pruža priliku svima koji su spremni da njegov rad kritikuju. Otuda se u Dnevniku našao i kontroverzni biznismen Rajko Dukić. Naime, uredništvo se odlučilo da prenese dio njegovog intervjua koji je dao za lokalni radio Birač, u kojem je Dodika optužio za prijetnje. Ovdje valja podsjetiti da je BNTV bio rijedak medij u Republici Srpskoj koji je javnost informisao o Dukićevom, kako su navodili, teroru kojem su izloženi ne samo radnici kompanije Boksit, na čijem je čelu, nego i brojni građani Milića koji su javno kritikovali njegovo ponašanje.

VETERANI I PROTESTI: Gotovo svake nedjelje, gledatelji dnevnika informišu se o nezadovoljstvu veterana RS-a. Bez obzira da li se radi o boračkim organizacijama u Istočnom Sarajevu, Trebinju ili Bijeljini. I uvijek se izvještaji zaključuju prijetnjom bivših boraca da će „ako Vlada ne uvaži njihove zahtjeve za poboljšanje materijalnog položaja, izaći na proteste“. Vlada RS u kontinuitetu ostaje gluha na te zahtjeve pa je za očekivati da novinari upitaju veterane „do kada će čekati, odnosno s riječi preći na djelo“?

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Teško je u ovom trenutku u svijetu naći ozbiljnog premijera ili drugog visokopozicioniranog dužnosnika koji se tako olako odnosi prema ekonomskim posljedicama globalne pandemije. Samo za premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika, u ovom bh. entitetu teku med i mlijeko. Stabilan budžet, BDP će ostati na pozitivnoj nuli, kreditna zaduženja od izbijanja pandemije, koja se mjere stotinama miliona konvertibilnih maraka, nisu zabrinjavajuća.  RTRS bez pogovora prenosi građanima ove informacije. I širi optimizam, sa stanovišta ekonomista neutemeljen.

Baveći se najavljenim subvencijama Vlade sektorima najviše pogođenim krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, BNTV je i tokom ove nedjelje nastojao ponuditi realnu sliku ekonomske zbilje u kojoj živimo.

Najbolji primjer različitih prikaza jedne te iste realnosti bilježimo u izvještajima koji su se bavili najavljenim subvencijama proizvođačima i prerađivačima povrća. Dok ratari u Semberiji upozoravaju da subvencije trebaju dobiti jednako kao i prerađivači, a kamera BNTV-a prati uzorane površine povrća koje ne mogu prodati, u Dnevniku RTRS-a nižu se zadovoljni ratari koji se na sva usta zahvaljuju Vladi RS na finansijskoj podršci.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještavanje o epidemiološkoj situaciji u BiH.

Minus sedmice

RTRS
Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda, svjedočimo gotovo svakodnevno. Otuda je i moguće da lice optuženo za ratne zločine nesmetano djeluje u javnom prostoru i da ga se poziva da svoje stavove iznosi na javnom servisu. Primjer iz nedjelje iza nas bilježimo u prilogu Gvozdena Šaraca emitovanom 11. avgusta, koji je u cijelosti obilježen grubim targetiranjem oficira Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti s područja Federacije BiH čiji su očevi bili borci Armije BiH. Iako je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić jasno naveo da zakon o OS BiH ne vidi nikakve prepreke za to, Šarac cijeli prilog gradi na tezi „tihog uvlačenja Sarajeva preko federalnih Srba na pozicije koje pripadaju Srbima iz RS-a“. I kao ključnog kritičara prijema kadrova u OS BiH koristi generala Vojske RS Milomira Savčića, koga Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u proteklom ratu. Njegova je ključna poruka da „ne treba vjerovati potomcima ratnika takozvane Armije BiH“, te da on „svoju bezbjednost ne bi prepustio njima u ruke“. U konačnici, ako ovo nije klasičan primjer hipokrizije uredništva Dnevnika RTRS-a, onda ne znamo šta hipokrizija doista jeste.
BNTV
Tomislav Kovač, kako ga BN imenuje: penzionisani general policije RS-a, osoba je koju optužnica Tužilaštva BiH tereti za zločin genocida počinjen u Srebrenici. Kovač, koristeći benefit državljanstva BiH i Srbije, nedostupan je organima gonjenja i tako izbjegava suočavanje s pravdom. Uredništvo Dnevnika van sumnje je upoznato s tom činjenicom, no to ih ne ometa da citiraju pismo koje je Kovač uputio demobilisanim borcima RS-a pozivajući ih na obračun s aktuelnom vlašću ovog entiteta.