Osigurana pomoć za 57 novinskih organizacija za potrebe nastale zbog Covida-19

Sredstva su osigurana i za tri organizacije iz Bosne i Hercegovine i to za RTV Slon, NTV-IC Kakanj dobiti po 25.000 eura, a Nezavisni radio FERAL 10.000 eura

Osigurana pomoć za 57 novinskih organizacija za potrebe nastale zbog Covida-19
Foto: Politico.eu

Evropski novinarski centar (EJC) u partnerstvu s Facebook projektom novinarstva (FJP) objavilo je imena 57 medijskih organizacija koje će dobiti bespovratna sredstva u okviru prvog dijela pomoći Evropskog fonda za podršku novinarstvu zbog pandemije koronavirusa.

Tri organizacije iz Bosne i Hercegovine dobit će sredstva iz tog fonda. Tako će RTV Slon i NTV-IC Kakanj dobiti po 25.000 eura, a Nezavisni radio FERAL 10.000 eura.

Služeći zajednicama u 20 zemalja, od Ujedinjenog Kraljevstva do Ukrajine, odabranim medijskim organizacijama dodijelit će se pomoć u iznosu od 10.000 eura ili 25.000 eura za rješavanje neposrednih i ključnih poslovnih potreba nastalih zbog pandemije.

Sredstva su namijenjena za pomoć organizacijama kako bi isplatile plate zaposlenih, uposlili freelanceri, te kao pomoć za distribuciju štampanih publikacija ili nadoknadu izgubljenih prihoda od oglašavanja, kao i za plaćanje najamnine ili nabavku opreme.

Na poziv o dodjeli sredstva pristigao je veliki broj prijava. Čak 1.857, a od toga 988 prijava bilo je za Fond za hitne slučajeve.

Na postupku ocjenjivanja radile su 22 osobe kako bi se osiguralo da se svaka prijava razmotri i da svaka organizacija kojoj se dodijeli podrška ispunjava sve kriterije.

U narednim sedmicama objavit će se imena medijskih organizacija i freelancera koji će dobiti sredstva putem Angažiranog fonda i Inovacijskog fonda.

Izvor: Evropski novinarski centar (EJC)

About The Author