Divković: Sreća da Vulić nije novinarka, to bi za ovu profesiju bila nesavladiva sramota

Vulić je kazala da nije ona kriva što su novinari „možda nezadovoljni svojom plaćom“ odgovarajući tako na legitimno novinarsko pitanje o visokim platama parlamentaraca

Divković: Sreća da Vulić nije novinarka, to bi za ovu profesiju bila nesavladiva sramota
Foto: Radio Brcko

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković kazao je da je poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sanja Vulić drsko izašla pred novinare, hvaleći se ogromnom nezasluženom platom koju dobija od poreza građana, i još je našla shodno da vrijeđa novinare zato što su oni to izabrali.

Komentirajući istup poslanice Vulić, koji je izazvao brojne reakcije, za N1 dodao je da bi to bilo opravdano da je Vulić nuklearna fizičarka, akademkinja u nekoj posebnoj struci ili uspješna poduzetnica.

– Svi smo mi izabrali svoju profesiju, ali ona živi od naših poreza i to odlično živi, za ono što urade, a zapravo ne urade skoro ništa i ono što urade zapravo nam je šteta, a ne korist. Ona njena opaska kako bi ona voljela da bude novinarka, sva sreća pa nije, jer bi to za ovu profesiju bila nesavladiva sramota – istaknuo je.

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog omalovažavanja novinara od parlamentarnih zastupnika.

Naime u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma, na vrlo grub i omalovažavajući način novinarima se obratila Vulić te je umjesto odgovora na legitimno novinarsko pitanje o nesrazmjerno visokim primanjima parlamentaraca odgovorila kako „ona nije kriva“ što su novinari „možda nezadovoljni svojom plaćom.“

– Dužnost parlamentarnih zastupnika nije da komentiraju plaće novinara, već da na novinarska pitanja odgovaraju konkretno i argumentirano, uz obostrano poštovanje i uvažavanje – stav je Udruženja.

Iako je šef SNSD-a Milorad Dodik nakon istupa Vulić kazao da poštuje sve novinare, to baš i nije tačno jer se više puta njima obraćao na omalovažavajući način, podcjenjujući i ljude i profesiju.

Na društvenim mrežama oglasili su se brojni novinari i drugi građani, osuđujući istup poslanice Vulić koja je u toj izjavi još i dodala da je novinarstvo njena nesuđena ljubav, najavljujući da ćese  možda i baviti novinarstvom, i to istraživačkim, kada izađe iz političkih voda.

Izvor: N1/Udruženje BH novinari

About The Author