RTRS I BNTV: Incident u srebreničkoj školi nije se dogodio, ali jeste federalna politička i medijska hajka

RTRS i BNTV ponovo su pali na ispitu profesionalnog izvještavanja kada je u pitanju Srebrenica. Od jednostranog izvještavanja RTRS-a do potpunog ignorisanja incidenta na koje se odlučilo uredništvo BNTV-a

RTRS I BNTV: Incident u srebreničkoj školi nije se dogodio, ali jeste federalna politička i medijska hajka
Foto: Oslobodjenje.ba

RTRS: Sve o reakcijama na nepostojeći incident

  1. januar – 2. februar 2020.

BEZ BRAĆE ČETNIKA: Srebrenica se ponovo našla u središtu interesovanja javnosti. Za to su se „pobrinuli“ učenici Prve osnovne škole srpske nacionalnosti koji su 27. januara, nakon obilježavanja školske slave Sveti Sava, na Instagram postavili fotografiju iz kabineta vjeronauke s porukom „braća četnici“, Dan kasnije uslijedile su reakcije roditelja bošnjačkih učenika, brojni mediji izvijestili su o ovom incidentu, ali u Dnevniku 2 28. januara ova vijest nije emitovana.

No, u danima koji su uslijedili svjedočili smo o tri izvještaja koja su se kosila sa standardima profesionalnog i objektivnog izvještavanja o ovom incidentu.

BEZ GLASOVA SREBRENIČKIH BOŠNJAKA: Gledatelji su u svakom od njih uskraćeni za ključne informacije – o fotografiji, poruci uz fotografiju, te mjestu gdje je ona nastala. Umjesto toga, u najavi izvještaja (Dnevnik 2, 29. januar, urednica Nada Arlov) navodi se kako su „nakon hajke, roditelji srpske djece zabrinuti za njihovu bezbjednost“!? Novinar Nenad Petrović, kako smo i kazali, ne spominje sadržaj fotografije, ne emituje je na ekranu, ne daje gledateljima na uvid mišljenja roditelja bošnjačkih učenika. Umjesto toga, donosi izjavu majke jednog od učenika koji se pojavio na spornoj fotografiji koja tvrdi da su zabrinuti za sigurnost svoje djece jer su „izložena linču, prijetnjama…“ Ko im prijeti i na koji način, nije obrazloženo. Petrović potom emituje izjavu načelnika Srebrenice koji protestno okupljanje roditelja pred školom naziva „gerilskom akcijom, podvalom Bošnjaka kojima ništa nije sveto“.

Klasičan je to primjer grube zamjene teza u kojem se ozbiljan incident koji je rezultirao podizanjem međuetničkih tenzija ne samo relativizira nego se i odgovornost svjesno pokušava prebaciti na one koji su na njega reagovali.

NASTAVAK HAJKE: Gotovo identična najava vezana za ovaj incident uslijedila je i u Dnevniku 30. januara: „Ne stišavaju se tenzije u Srebrenici, nastavlja se hajka federalnih političara i medija.“ Nenad Petrović ponovo izvještaj počinje s izjavama roditelja srpskih učenika, ponovo se govori o „njihovom strahu i prijetnjama“, ponovo izostaje prezentacija bilo kakvih dokaza koji te tvrdnje potvrđuju. Na samom kraju izvještaja tek štura rečenica jednog od roditelja bošnjačkih učenika i kratak komentar predstavnice OSCE-a koja je zbog ovog incidenta boravila u Srebrenici.

PONOVO BEZ UZROKA: Srebrenica je bila tema i u Dnevniku 31. januara. Povod, sjednica lokalne skupštine na kojoj je formirana komisija koja bi se trebala pozabaviti stanjem u Prvoj osnovnoj školi. I ponovo se uzrok, a riječ je o sadržaju sporne fotografije, spominje tek kao fotografija i u prvi plan stavljaju tvrdnje o „uvredama i hajkama na djecu“, koje, navodi novinar, „moraju biti osuđene“. I zaključak Petrovića: „s obzirom da je izborna godina, ovo će se ponavljati“.

PORUKE CRNOJ GORI: Kroz svjetlo Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Crna Gora bila je tema kojoj je i tokom protekle nedjelje posvećena posebna pažnja. Od izjava Milorada Dodika i Aleksandra Vučića izrečenih u Mrkonjić Gradu i Drvaru i obojenih snažnim političkim porukama upućenim crnogorskim vlastima, tipa „naša crkva je Srpska pravoslavna crkva i nemojte da nam iskorjenjujete narod“, do redovnog izvještavanja o protestnim okupljanima vjernika u Crnoj Gori i RS-u. I tek kratka vijest, sažeta u dvije rečenice iz izjave Mila Đukanovića da „SPC ne može donijeti mir u Crnoj Gori, jer tamo gdje se latila politike Srba gotovo da i nema“.

VIJESTI IZ SVIJETA NEŠTO DRUGAČIJE: Vijesti iz svijeta bile su fokusirane na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i posljedice koje će izazvati kako za Britaniju tako i za EU, te na prijetnje koronavirusa po stanovništvo diljem svijeta i preventivne akcije koje se poduzimaju kako bi se spriječilo njegovo širenje. Ovdje ćemo ponoviti da je blok vijesti iz svijeta najprofesionalniji dio informacija koje se u dnevnicima plasiraju.

Izdvojeno

Banjalučko pozorište osnovano je prije 90 godina. Tokom svog postojanja u više je navrata mijenjalo ime i malo je vjerovatno da to nije poznato novinarima i urednicima Dnevnika 2. Ali, kako je tumačenje istorije u rukama politike a ne faktografije, tako je i moguće da se u najavi premijere predstave Jovan Dučić ističe da njome počinje „obilježavanje 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske“.

Ocjena: 1

BNTV: Odlasci iz BiH

  1. januar – 2. februar 2020.

DOTACIJE IZ DIJASPORE: Ambasada Njemačke u BiH objavila je podatke o broju izdatih radnih viza bh. građanima na osnovu kojih se vidi da se nastavlja trend rasta ekonomskih migracija iz naše zemlje.

U Dnevniku 1. februara na ovu vijest vezana je i tema o novčanim doznakama naših građana iz inostranstva koje su u 2019. godini premašile dvije milijarde KM. Ekonomisti su ukazali da je riječ samo o zvaničnim doznakama koje evidentira Centralna banka BiH, te da je taj iznos daleko veći jer se znatan dio novca u BiH ulijeva i u gotovini. I upozorili da će taj trend uskoro imati silaznu putanju zbog činjenice da BiH sada u sve većem broju napuštaju cijele porodice pa će se i smanjivati razlozi za slanjem novca. Ova tema sadržavala je i anketu među građanima koji su, ako su u prilici da im neko iz inostranstva šalje novčanu pomoć, navodili da im ona u znatnoj mjeri pomaže.

NEMA ZIME ZA POLITIČARE: I dok veliki broj građana BiH muku muči da preživi, političari u našoj državi s tim nemaju problema. I novca im nikada nije dosta. Koristeći zakone koji im idu naruku, u Dnevniku 27. januara ukazano je na niz imenom i prezimenom navedenih političara, uglavnom parlamentaraca, koji su u isto vrijeme i korisnici penzija i primaju pozamašne zastupničke naknade. Iste benefite za sebe su pribavili i visoki stranački funkcioneri, koji pored penzija ostvarenih kroz političke funkcije i rukovodeće poslove u javnim preduzećima svoje prihode dopunjavaju i savjetničkim pozicijama u Vladi RS.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

RTRS i BNTV ponovo su pali na ispitu profesionalnog izvještavanja kada je u pitanju Srebrenica. Od jednostranog izvještavanja RTRS-a do potpunog ignorisanja incidenta na koje se odlučilo uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a. Kolateralna šteta su u oba slučaja istina i objektivno izvještavanje, koje mediji duguju javnosti.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Analiza Tijane Milinković koja se bavila temom Izbornog zakona s pitanjem da li mandati u parlamentima od lokalnih do državnog trebaju pripadati strankama ili pojedincima. Dilema otvorene ili zatvorene liste potaknuta je brojnim primjerima promjene „političkih dresova“ nakon okončanih izbora, koja je rezultat ne promjene uvjerenja, nego benefita koje „preletači„ za sebe ostvaruju. Novinarka je odgovore potražila od političara, analitičara i novinara. I navela niz primjera političara/stranaka u kojima se to dešavalo.

Minus sedmice

Javni servis dužan je objektivno i profesionalno izvještavati o svim događajima i voditi računa da emitovanim sadržajima ne doprinosi podizanju međuetničkih tenzija i radi protivno interesima bilo koje nacionalne skupine. Na papiru to bi trebalo biti tako. No u izvještajima koji su se bavili objavljivanjem fotografije snimljene u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, na kojoj učenici srpske nacionalnosti šalju poruku „braća četnici“, svjedočili smo da je urednički kolegij Dnevnika 2 RTRS-a pogazio principe objektivnog i profesionalnog izvještavanja. Umjesto otvaranja pitanja zašto se takve stvari dešavaju i kako ih kroz dijalog i pedagoški rad s učenicima prevazići, jedino što je gledateljima ponuđeno jeste stigmatizacija srebreničkih Bošnjaka koji su digli svoj glas protiv indoktrinacije učenika.
BNTV
Odluka uredništva Dnevnika 2 da u cijelosti ignoriše dešavanja u Srebrenici vezana za objavljivanje fotografije učenika srpske nacionalnosti Prve osnovne škole s porukom „braća četnici“.