Putin: Rusija mora imati sopstveni internet za slučaj ometanja izvana

Pripremanje za moguće pokušaje Zapada da uskrati pristup globalnoj internet mreži

Putin: Rusija mora imati sopstveni internet za slučaj ometanja izvana
Foto: USA Today

Rusija mora da se pripremi za moguće pokušaje Zapada da joj uskrati pristup globalnoj internet mreži na način što će uspostaviti svoje “segmente” weba, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Reuters ruske novinske agencije.

“Mislim da će oni (strane zemlje) dobro razmisliti prije nego urade tako nešto, ali postoji teoretska mogućnost (da Rusiji bude uskraćen pristup internetu) i zato mi moramo da formiramo segmente koji neće zavisiti od nekoga sa strane”, rekao je Putin, prenio je TASS.

“Ne mogu govoriti u ime naših partnera, šta imaju spremljeno u rukavima, ali mislim da će to nanijeti kolosalnu štetu njima” rekao je Putin bez elaboriranja.

Izjava je uslijedila je dan nakon što je ruski parlament podržao jače kontrole interneta protiv stranog uplitanja. Kritičari naovode da prijedlog zakona može poremetiti internet u Ruisji i biti iskorišćen za gušenje disidenata.

Zakon traži da ruta ruskog saobraćaja na webu i podataka prolaze kroz kontrolu državnih vlasti, te predlažu izgradnju nacionalnog sitema za domene da bi omogućili funkcionisanje interneta čak i ukoliko bi Rusija bila odsječena sa strane online infrastrukture, navodi Reuters.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author