Brojni napadi na novinare u Zagrebu tokom protesta protiv Covid propusnica

Upozoreno na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta verbalnih ili fizičkih napada

Brojni napadi na novinare u Zagrebu tokom protesta protiv Covid propusnica

Veliki broj ljudi okupio se na protestima u Zagrebu gdje su udružili snage kako bi se usprotivili uvođenju Covid potvrda i obaveznoj vakcinaciji, ali su pri tome napali i nekoliko medijskih djelatnika.

Mediji javljaju da su učesnici protesta fizički napali reportera RTL-a Gorana Latkovića, a meta verbalnih napada bile su novinarske ekipe Nove TV i HRT-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić grupa uzela mikrofon tokom javljanja uživo.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije su osudili fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu.

Prema iskazu Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra.

Na protestu koji je, prema riječima organizatora dio borbe za slobodu, medijskim ekipama uskraćeno je pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti.

Novinarska udruženja pružila su podršku Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera.

Od policije očekuju hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

Upozoravaju i na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i niko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao, saopćeno je.

Također, hrvatski dužnosnici osudili su napade na novinare uz jasan stav da fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi te da pravo na proteste ne može postati pravo na nasilje.

Inače, protest protiv Covid potvrda u nedjelju navečer se sa središnjeg zagrebačkog trga preselio na Prisavlje ispred zgrade HRT-a, gdje se zaputio dio učesnika protesta koji su zatražili razgovor s direktorom i uključivanje u program te pozivali na obustavu “cenzure” javne televizije.

Ispred zgrade HRT-a dočekala ih je interventna policija, a desetak policijskih vozila blokirao je pristup zgradi na Slavonskoj aveniji, dok su policajci čunjevima zapriječili pristup kompleksu nacionalne televizije.

Neki od učesnika protesta zahtijevali su da se pojavi urednik te da protest prenosi uživo, tražeći pregovarača od policije, te tvrdeći kako “ovo ne može biti tvornica cenzure” i da “HRT laže hrvatski narod, širi strah i neprijateljsku propagandu”.

Ispred HRT-a službenik te institucije obavijestio ih je da u zgradi javne televizije nema nikoga s kime bi mogli razgovarati, na što su oni reagirali valom negodovanja, no protest se nastavio uglavnom bez ekscesa i mirno.

Izvor: HND/Telegram

About The Author