Elon Musk bi mogao izgubiti slučaj protiv nadzornika govora mržnje

Sudac malo vjerovatnim smatra da se neprofitna organizacija bavi scrapingom

Elon Musk bi mogao izgubiti slučaj protiv nadzornika govora mržnje
elon_musk_royal_society

Američki sudac kazao je da bi mogao odbaciti tužbu X Corpa protiv neprofitne grupe koja je kritizirala porast govora mržnje na platformi društvenih medija tkako ju je preuzeo Elon Musk.

X je prošle godine tužio Centar za suzbijanje digitalne mržnje, optužujući ga da je uzrokovao desetke miliona dolara štete kroz “kampanju zastrašivanja” kojom je otjerao oglašivače s platforme.

Prema X-u, neprofitna organizacija je prekršila svoj korisnički ugovor nepropisnim odabirom podataka kako bi stvorila lažne i pogrešne izvještaje da je Musk dopustio X-u da postane utočište za govor mržnje, ekstremizam i dezinformacije.

Okružni sudac SAD-a Charles Breyer bio je skeptičan da je neprofitna organizacija, kada je ušla u standardni korisnički ugovor koji regulira sve korisnike X-a, mogla predvidjeti da će Musk kupiti Twitter za 44 milijarde dolara 2022. godine.

Advokat Jon Hawk je rekao da je neprofitna organizacija mogla napustiti X ako joj se nisu sviđale Muskove promjene. “Kada je CCDH pristao ostati na platformi, pristao je na verzije politike nasljednika”, rekao je.

John Quinn, advokat Centra za suzbijanje digitalne mržnje, rekao je da je tužba X-a prekršila kalifornijski takozvani anti-SLAPP zakon, ili strateške tužbe protiv učešća javnosti, čiji je cilj zaustaviti tužbe namijenjene ušutkavanju kritičara.

Također je nazvao “nevjerovatnim” sugerirati da se neprofitna organizacija bavi scrapingom i rekao da ne može biti odgovorna za “nezavisne” odluke oglašivača da ne posluju s X-om.

– CCDH je koristio alat koji pretražuje određene ljude kako bi vidio koji se javni tweetovi objavljuju, a zatim su to komentirali. X nije imao problema s tim sve dok oglašivači nisu reagirali na sadržaj izvješća – rekao je Quinn.

Quinn je također rekao da ovo daje Musku i X-u “ovlast da kažu, bilo ko da koristi našu funkciju pretraživanja i gleda tweetove, ako koristite automatizirani alat na bilo koji način, možemo vas uhvatiti, tužiti, odvući na sud…”.

Hawk je rekao da to nije razlog zašto je X tužio CCDH, nego zbog sigurnosti podataka.

Breyer nije rekao kada će donijeti presudu ili može li X podnijeti izmijenjenu tužbu ako odbaci slučaj.

Izvor: Reuters

About The Author