Meta će prestati plaćati australskim izdavačima vijesti

Mnoge vlade širom svijeta i dalje žele zaštititi lokalne industrije vijesti od istiskivanja s tržišta online oglašavanja

Meta će prestati plaćati australskim izdavačima vijesti

Meta će prestati plaćati australskim izdavačima vijesti za sadržaj koji se pojavljuje na Facebooku. Odluka je tokom kojom će biti postavljena arenu za novu bitku s Canberrom koja je predvodila svijet donoseći zakon koji prisiljava internetske divove da sklope ugovore o izdavačima o plaćanju za vijesti.

Izdavači vijesti i vlade poput Australije tvrde da Facebook i Google nepravedno profitiraju od oglašavanja kada se na njihovim platformama pojave poveznice na novinske članke. Meta je smanjila svoju promociju vijesti i političkog sadržaja kako bi povećala promet i kaže da su poveznice na vijesti sada samo dio feedova korisnika.

Meta planira ukinuti tab za vijesti na Facebooku u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u saopćenju, dodajući da je prošle godine to činila s vijestima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Kao rezultat toga, “nećemo ulaziti u nove komercijalne ugovore za tradicionalne sadržaje vijesti u tim zemljama i nećemo nuditi nove Facebook proizvode posebno za izdavače vijesti”, dodaje se u izjavi.

Ovom odlukom suprotstavljaju se australskoj vladi i njenom zakonu iz 2021. godine.

– Ideja da jedna kompanija može profitirati od ulaganja drugih nije poštena. Ne radi se samo o ulaganjima u kapital nego i ulaganjima u ljude i novinarstvo – rekao je novinarima premijer Anthony Albanese.

Vlada traži savjet od Ministarstva finanaija i Australske komisije za tržišnu konkurenciju i potrošače (ACCC) o svojim sljedećim koracima.

Rod Sims, bivši predsjednik ACCC-a koji je nadgledao donošenje zakona, nazvao je Metin preokret sebičnim i izrazio je zabrinutost zbog uticaja na društvo jer odluka podriva kvalitetu novinarstva koje se pojavljuje na društvenim medijima.

Većina Metinih ugovora s australskim medijima trajala je tri godine i ističu 2024. godine, a najveće australske medijske kuće kritizirale su odluku, nazivajući je napadom na industriju.

Prema sporazumu Meta nije obavezna plaćati izdavačima vijesti ako blokira korisnike da ponovno objavljuju novinske članke, kao što je nakratko učinila 2021. godine. Isto je učinila u Kanadi 2023. godine kada je zemlja donijela slične zakone. Meta je saopćila da izdavači mogu nastaviti s objavljivanjem sadržaja vijesti na Facebooku.

– Meta koristi svoju ogromnu tržišnu moć da odbije pregovarati, a vlada ima pravo istražiti svaku opciju kako se mogu koristiti ovlasti Pravilnika pregovaranja o medijima – navode iz News Corpa izvršni predsjednik Australasie Michael Mlinar.

Izvršni direktor Mike Sneesby Nine Entertainment rekao je da odluka nije priznala vrijednost koju je ta medijska kompanija (koja posjeduje Sydney Morning Herald i Australian Financial Review, te besplatni televizijski kanal) stvorila za Metu.

Iako nisu objavljene vrijednosti ugovora, australski mediji izvijestili su da Facebookovi poslovi za industriju vrijede 70 miliona australskih dolara (45 miliona dolara) godišnje.

Googleovi australski ugovori o licenciranju medija uglavnom traju pet godina i ističu 2026. godine. Glasnogovornik je rekao da je kompanija već započela pregovore o obnovi ugovora.

Mnoge vlade širom svijeta i dalje žele zaštititi svoje lokalne industrije vijesti od istiskivanja s tržišta online oglašavanja. Indonezija je prošli mjesec rekla da također planira natjerati velike tehnološke kompanije da plaćaju za sadržaj vijesti.

Izvor: Reuters

About The Author