Uhapšen urednik ruskih najuticajnijih nezavisnih novina

Moskovski sud oduzeo je 2022. godine licencu Novaya Gazeti, koja je godinama kritizirala Kremlj

Uhapšen urednik ruskih najuticajnijih nezavisnih novina

Glavni urednik renomiranog ruskog nezavisnog lista Novaya Gazeta priveden u Moskvi nakon što je optužen za diskreditiranje ruskih oružanih snaga, naveo je list.

Sergeja Sokolova uhapsili su službenici ruskog Centra za borbu protiv ekstremizma. Navodi da su optužbe administrativne i da se obično izriču novčane ili kraće zatvorske kazne. Ističu da su optužbe povezane sa člankom objavljenim u novinama.

Datum saslušanja Sokolova još nije poznat. Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica, izrazila je protest zbog hapšenja koje dodatno svjedoči o nasilju cenzure u Rusiji.

Sokolov vodi redakciju Novaye Gazete od septembra 2023. godine nakon što su ruske vlasti prethodnog dugogodišnjeg glavnog urednika, dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova, proglasile stranim agentom.

U septembru 2022. godine, moskovski sud je oduzeo licencu Novaya Gazeti, koja je godinama kritizirala Kremlj, kao dio kontinuiranog suzbijanja neslaganja od strane vlasti.

U danima nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu prije nešto više od dvije godine, parlament pod kontrolom Kremlja odobrio je zakon koji zabranjuje omalovažavanje ruske vojske ili širenje lažnih informacija o akcijama u Ukrajini.

Novaya Gazeta je u martu 2022. godine objavila da obustavlja svoje operacije za vrijeme borbi u Ukrajini. Ali članovi osoblja novina koji su se preselili u inostranstvo pokrenuli su novi projekat, Novaya Gazeta Evropa, koja je oštro kritizirala invaziju na ruskog susjeda.

Izvor: VoA

About The Author