Novinari poslali otvoreno pismo kojim traže da se omogući slobodan pristup Gazi

Pismo su potpisali britanski novinari koji rade za BBC, ITV, Kanal 4 i Sky News, i američke kuće ABC, CBS, CNN i NBC

Novinari poslali otvoreno pismo kojim traže da se omogući slobodan pristup Gazi
Foto: RadioFrance

Više od 50 novinara poslalo je otvoreno pismo pozivajući Izrael i Egipat da svim stranim medijima osiguraju slobodan i nesmetan pristup Gazi. U pismu se navodi da je potreba za sveobuhvatnim izvještavanjem na terenu „imperativ“.

Palestinski novinari i medijski radnici izvještavaju iz Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, ali na desetine ih je ubijeno, povrijeđeno ili nestalo.

U pismu 55 novinara ukazuje da se „stranim reporterima i dalje uskraćuje pristup Gazi, osim rijetkih putovanja sa izraelskom vojskom pod pratnjom“, koja su veoma kontrolirana i često samo da bi se pokazali tuneli za koje vojska kaže da ih koristi Hamas.

Samo jednom stranom novinaru je odobren ulazak u Gazu preko Egipta i to pod pratnjom. Clarissa Ward iz CNN-a, koja je među potpisnicima pisma, uspjela je provesti samo nekoliko sati u južnom pograničnom gradu Rafah s medicinskim timom Emirata u decembru.

Novinari su izraelsku vladu pozvali da dozvoli međunarodnim novinarima da rade u Gazi, a od egipatskih vlasti traže da omoguće stranim medijima da koriste prelaz Rafah.

– Od vitalnog je značaja da se poštuje sigurnost lokalnih novinara i da njihovi napori budu podržani prisustvom međunarodnih medija. Potreba za sveobuhvatnim izvještavanjem o sukobu na terenu je imperativ – navodi se u pismu.

Pismo su potpisali britanski novinari koji rade za BBC, ITV, Kanal 4 i Sky News, i američke kuće ABC, CBS, CNN i NBC.

Izvor: N1

About The Author