Borrell: Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas

Na Svjetski dan slobode medija EU odaje počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega te povećavanju transparentnosti i odgovornosti

Borrell: Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas

Povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava trećeg maja, visoki predstavnik Josep Borrell u ime Evropske unije ocijenio je da trenutna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ističe važnost medija.

U nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je nego inače, te doprinosi otpornijem društvu, smatra.

– Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju bolesti Covid-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost – kazao je.

Usprkos novim rizicima i izazovima koje donosi pandemija, novinari i medijski djelatnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju rad zahvaljujući kojem do građana dolaze priče o najranjivijima.

– Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti – kazao je Borrell.

Ocijenio je da novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove te u konačnici sigurnija, bogatija i održivija, ali mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao.

– Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informirane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija – podvukao je.

Taj rad u velikom broju zemalja, smatra Borrell, ometaju previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom bolesti Covid-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija.

Upozorio je na sve češća isključivanja interneta i zatvaranja internetskih stranica, kao i na to da su novinari, a posebno novinarke, izloženi kampanjama ocrnjivanja, financijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Također, previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo ubijeno.

– Evropska unija ulaže napore kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava te njezine socioekonomske posljedice, uključujući i uvjete u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštovanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti Covid-19 – izjavio je Borrell.

Pojasnio je da to uključuje promoviranje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjesni rad predanih i hrabrih novinara, koji čine društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima.

– EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom svijeta. Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas – naveo je Borrell povodom Svjetskog dana slobode medija.

About The Author