VIRUS I PLUS, KO ČOVIĆ I RUS (2): Na koja je “pozitivna iskustva” ruskih vojnih medicinara u Banja Luci mislio DRAGAN ČOVIĆ; da li na oboljele ljekare i evakuaciju pacijenata iz UKC-a?!

Dvadeset dana nakon ovog (pre)optimističkog pozdravnog govora Milorada Dodika, stanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci, kojeg su ruski vojno-medicinski specijalci navodno besprijekorno dezinficirali i bespovratno protjerali tragove korone iz njega, je teško, skoro dramatično.

VIRUS I PLUS, KO ČOVIĆ I RUS (2): Na koja je “pozitivna iskustva” ruskih vojnih medicinara u Banja Luci mislio DRAGAN ČOVIĆ; da li na oboljele ljekare i evakuaciju pacijenata iz UKC-a?!

Zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu (navodno) humanitarno-medicinskom vojnom konvoju Ruske Federacije koji je trebao, na poziv Dragana Čovića, dezinficirati medicinske ustanove u Mostaru, naišla je na burne reakcije i teške optužbe HDZ-a BiH, stranke na čijem je čelu Čović.

Kako je priopćila ova stranka, Dragan Čović je poziv ruskim vojnim medicinarima da pomognu mostarskoj Univerzitetsko-Sveučilišnoj bolnici u borbi poriv pandemije koronavirusa temeljio “na uvrđenim činjenicama i prenešenim pozitivnim iskustvom Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka”. U saopćenju je rečeno kako je zabrana ulaska ruskoj vojno-medicinskoj ekspediciji u BiH “providno skretanje pozornosti sa stvarnih afera, kao što je nedavna netransparentna nabavka respiratora proračunskim sredstvima”.

Oduševljenje uspješno obavljenim poslom ruskih medicinara tokom boravka u Banja Luci nije krio Ante Kvesić, karikaturalni direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. On je najavljujući dolazak ruskih stručnjaka (koji su valjda trebali u SKC ući “sprida a ne sazad” kako je ušao prvi zaraženi koronavirusom u Hercegovini) izrazio radost i zadovljstvo što nakon Banja Luke oni stižu i u Mostar. “Ova cjelokupna inicijativa pokrenuta je nakon što su nam naše koleke iz UKC Republike Srpske ukazali na svoja pozitivna iskustva u suradnji s njima, odnosno sa učinjenom dezinfekcijom”.

Kvesić je rekao da su “nakon što smo iskazali interes, prihvatili njihovu (ruskih vojnih medicinara) ponudu da dođu u SKC . Dakle, jedan od najbližih suradnika Dragana Čovića, osoba sa 25 godina iskustva na čelu SKC nam otkriva da se ruska vojno-medicinska ekipa sama ponudila da dođe u Mostar, pa ju je tek nakon toga službeno pozvao Čović, kao predsjedavajući Doma naroda PS BiH.
Kada je 9. aprila na aerodrom Mahovljani kod Banja Luke sletjela medicinska pomoć iz bratske Rusije praćena vojno-medicinskim stručnjacima, doček je bio spektakularan način na najvišem državnom i entietskom nivou. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, zahvaljujući se ruskim vlastima na pomoći je kazao:

“Želim da kažem ovo što sam baš sada čuo, tamo gdje oni izvrše dezinfekciju prostora oni kažu da kao da tu i nije bilo korone. Prema tome, to je jako važno, da uđemo u našu bolnicu i da sve to dezinfikujemo do te mjere da to zaista napravimo sterilnim”.
Dvadeset dana nakon ovog (pre)optimističkog pozdravnog govora Milorada Dodika, stanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci, kojeg su ruski vojno-medicinski specijalci navodno besprijekorno dezinficirali i bespovratno protjerali tragove korone iz njega, je teško, skoro dramatično.

“U toku današnjeg dana počelo je premještanje pacijenata sa pojedinih klinika Univeritetsko kliničkog centra”, izvijestila je danas iza podne Televizija N1. Niko se od nadležnih nije obratio novinarima da pojasni o čemu se radi i zašto se pacijenti preseljavaju.
Novinarka N1 Snežana Mitrović javila je danas kako je “do sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano više od trideset slučajeva zaraze koronavirusom među zdravstvenim radnicima”.
U posljednjih sedam dana, podsjeća novinarka N1, (dakle nakon što su ruski medicinsko-vojni eksperti “dezinficirali” UKC i po Dodikovim najavama “protjerali tragove korone iz njega”) registriran je veliki rast broja oboljelih ljekara i tehničara.

U međuvremenu, dok ovo pišemo, oglasio se Alen Šeranić, ministar zdravlja u Vladi RS koji je objasnio da se izmještanje pacijenata vrši “po protokolima, da zaštitimo pacijente dok se dezinfikuje prostor i pacijenti se vraćaju”.
Da li su Dragan Čović i njegov kućni ljekar i humorista Ante Kvesić, pozivajući ruske vojno-medicinske “vanzemaljce”, predvođene generalom Mihailom Černiševom, u Mostar mislili na ova “pozitivna iskustva iz njihovog višednevnog humanitarno- medcinskog rada u UKC Banjaluka”?!

Vojni medicinari iz Sant Petersburga pod komandom generala Černiševa, prije Banja Luke djelovali su u Srbiji, gdje su također dočekani od poliičara kao spasitelji i čudotvorci, ali rezultate njihovog višednevnog dezinficiranja medicinskih ustanova nije bilo moguće provjeriti. Samo je evidentna činjenica da je Srbija ima veći broj zaraženih koronavirusom nego sve zemlje u regiji (Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, pa i Mađarska) zajedno!

Izvor: Slobodna Bosna

About The Author