PEC: Novinari bi trebali biti prioritet u procesu vakcinacije

Više od 600 novinara preminulo od Covida-19, a najviše u Latinskoj Americi

PEC: Novinari bi trebali biti prioritet u procesu vakcinacije

Više od 600 novinara umrlo je od posljedica koronavirusa u 59 zemalja svijeta tokom deset mjeseci 2020. godine. To je 60 preminulih mjesečno ili dva smrtna slučaja dnevno u svijetu, saopćeno je iz Press Emblem Campaigna (PEC), organizacije sa sjedištem u Ženevi.

– Od 602 novinara koji su umrli od posljedica Covida-19 od 1. marta 2020. godine, Latinska Amerika zabilježila je najviše slučajeva, odnosno više od polovine ili 303 smrti – kažu iz PEC-a.

Azija slijedi Latinsku Ameriku s 145 smrtnih slučajeva, ispred Evrope s 94, Sjeverne Amerike s 32 i Afrike sa 28 smrtna ishoda nakon zaraze koronavirusom.

– Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Neki od njih, naročito freelanceri i fotografi ne mogu raditi od kuće – kazao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

Iz te nevladine organizacije saopćeno je da žale zbog mnogih smrti koje su se mogle spriječiti. Kada je potrebno, podržavaju zahtjeve za novčanom pomoći porodicama novinara koji su umrli od koronavirusa.

U toj organizaciji vjeruju da bi medijski radnici koji prate one koji boluju od Covida-19 trebali imati prioritetni pristup vakcinaciji na zahtjev.

Peru je zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva, budući da su 93 medijska radnika umrla od koronavirusa od marta, prema podacima Peruanskog nacionalnog udruženja novinara.

Brazil je drugi s 55 žrtava, ispred Indije s 53 smrtna slučaja i Meksika s 45. U Ekvadoru su zabilježena 42 smrtna slučaja, a u Bangladeš 41.

Kada su u pitanju evropske zemlje Italija je zabilježila najveći broj preminulih novinara – njih 37, a Sjedinjene Američke Države su u medijima prebrojale 31 žrtvu od Covida-19, Pakistan 22, Turska 17, Velika Britanija 13, Panama 11 i Bolivija devet smrtnih slučajeva.

U ostalim zemljama zabilježen je manji broj smrtnih slučajeva među medijskim djelatnicima.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

About The Author