Tri vijetnamska novinara osuđena na dugogodišnje kazne zatvora

Vijetnamska vladajuća Komunistička partija zadržala je strogu medijsku cenzuru

Tri vijetnamska novinara osuđena na dugogodišnje kazne zatvora

Sud u Vijetnamu osudio je trojicu freelance novinara, poznatih po kritikama Vlade, na zatvorske kazne između 11 i 15 godina, nakon što ih je proglasio krivim za širenje antidržavne propagande.

Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy i  Le Huu Minh Tuan osuđeni su zbog „objeve informacija, materijala i ostalih predmeta u cilju protivljenja državi“ na jednodnevnom suđenju u gradu Ho Chi Minhu, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti.

Dung je uspostavio Nezavisno udruženje novinara Vijetnama u 2014. godine koje je, kako navodi policija, tražilo promjenu režima.

Uprkos širokim ekonomskim reformama i pojačanom otvorenošću za društvene promjene, vijetnamska vladajuća Komunistička partija zadržala je strogu medijsku cenzuru i netoleranciju prema kritikama.

Partija, pod čelništvom 76-godišnjeg Nguyen Phu Tronga, intenzivira gušenje nezadovoljstva uoči kongresa koje održava jednom u pet godina. Partijski kongres trebao bi se održati u ovom mjesecu.

Dung je osuđen na 15 godina zatvora, a Thuy i Tuan na po 11 godina. Reuters nije mogao odmah kontaktirati njihove advokate za komentar na presude.

Oni su pisali članke kako bi, tvrdi se, „vrijeđali i rugali se narodnoj vlasti, uplitali se u interese Komunističke partije Vijetnama i države“, saopćilo je Ministarstvo.

– To su posebno opasne aktivnosti koje bi, ako se ne zaustave, mogle naštetiti nacionalnoj sigurnosti – rečeno je.

Amnesty International smatra da je presudom naglašen Vladin prezir prema slobodnim medijima, posebno uoči kongresa.

Izvor: Reuters

About The Author