Raspisan Konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

Prijaviti se mogu novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice

Raspisan Konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

Udruženja “Biti novinar” zvanično je ove sedmice raspisalo konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić” o temi „Srebrenica – evropska odgovornost i historija“.

Inicijatori nagrade Emina Hodžić, Dino Durmić i Adem Mehmedović objasnili su pravila i uvjete za prijavu na konkurs za nagrade koje će biti dodijeljene u pet kategorija, a o dobitnicima će odlučivati četveročlani žiri u sastavu Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

– Važno je da je tema posvećena majkama koje odlaze s ovog svijeta, a još nisu pronašle kosti svoje djece. Ne možemo, a da se ne sjetimo majke Hajre Ćatić, koja je dala veliki doprinos u borbi za istinu i pravdu i očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici – kazala je Hodžić.

– Velika odgovornost i obaveza svih nas je podsjećati i izvještavati o onome što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Jako je važno njegovati kulturu sjećanja i jasno reći da je u Srebrenici počinjen genocid – kazao je Durmić.

Prijaviti se mogu novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama radijski izvještaj, televizijski prilog (trajanje do šest minuta), pisani tekst (novine, web), blog/vlog te kategorija fotografija. U kategoriji “Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje.

Specijalna priznanja bit će dodijeljena novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine, a radove je potrebno slati na e-mail adresu [email protected] sa naznakom “Prijava rada za novinarsku nagradu Nino Ćatić”.

Nagrade će biti dodijeljene 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. godine nakon čega mu se gubi svaki trag.

Njemu u čast, Udruženje “Biti novinar” i ove godine želi podstaknuti novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Udruženje ‘Biti novinar’

About The Author