Pisci povukli svoje radove iz razmatranja za PEN America književne nagrade u znak podrške Gazi

Autori i prevoditelji kažu da PEN America nije kritizirao američko saučesništvo u bombardiranju Gaze

Pisci povukli svoje radove iz razmatranja za PEN America književne nagrade u znak podrške Gazi
Smoke billows during Israeli bombardment in Rafah on the southern Gaza Strip on February 6, 2024 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud Hams / AFP)

Trideset i jedan autor i prevoditelj povukli su svoje radove iz razmatranja ili su odbili dodjelu književnih nagrada PEN-a Amerike za 2024. godinu zbog “neuspjeha organizacije da zaštiti” palestinske pisce u Gazi.

Devet od 10 kandidata za nagradu PEN/Jean Stein, vrijednu 75.000 dolara, povukli su svoje knjige. Christina Sharpe, Catherine Lacey i Joseph Earl Thomas su među piscima koji su se povukli.

Dvadeset jedan od autora koji su se povukli, zajedno s devet dodatnih pisaca, potpisali su pismo u utorak u kojem pozivaju na trenutnu ostavku izvršne direktorice organizacije Suzanne Nossel, predsjednice Jennifer Finney Boylan i cijelog izvršnog odbora.

Pismo naglašava “oštri kontrast” između stavova američkog PEN-a i drugih PEN centara širom svijeta.

– Engleski PEN, s irskim i velškim PEN-om, glasno su kritizirali podršku britanske vlade Izraelu, pozvali su na istrage o prodaji oružja Izraelu i zahtijevali politički pritisak na Izrael da se pridržava međunarodnih zakona. Nasuprot tome, PEN America nije kritizirao američko saučesništvo u bombardiranju Gaze – stoji u pismu.

Maya Binyam, koja je povukla svoj debitantski roman „Vješala“ s nagrade Jean Stein i nagrade PEN/Hemingway u vrijednosti od 10.000 dolara, napisala je na X-u da se vodstvo organizacije “treba stidjeti što su njihovi neuspjesi natjerali autore na ovakve odluke, a njihovi radovi zaslužuju slavljenje”.

Ranije ovog mjeseca, Esther Allen odbila je nagradu PEN/Ralph Manheim za prijevod, nagradu koja se dodjeljuje svake tri godine za opus prevoditelja. Rekla je da je odbila nagradu u znak solidarnosti s piscima koji su kritizirali “šutnju” američkog PEN-a o genocidu nad Palestincima.

Glasnogovornik američkog PEN-a rekao je da je organizacija u kontaktu s autorima nominiranima za nagradu PEN/Jean Stein i da su “zaustavili proces objavljivanja finalista za nagradu”.

Povlačenja su uslijedila nakon što se grupa pisaca, uključujući Naomi Klein, Hisham Matar i Lorrie Moore, povukla s festivala PEN America’s World Voices. U pismu poslanom u martu, pisci su rekli da je PEN America “iznevjerio deklariranu predanost organizacije miru i jednakosti za sve, te slobodi i sigurnosti za pisce”.

Dok je gotovo 50 centara PEN-a potpisalo poziv PEN Internationala na prekid vatre krajem oktobra, PEN America pridružio se pozivu tek 20. marta, što su mnogi pisci smatrali prekasnim. Alejandro Varela, koji je bio na izboru za nagradu Jean Stein, tvitao je da se ne može pridružiti “organizaciji za ljudska prava koja čeka pet mjeseci da pozove na primirje u Gazi”.

– PEN International poziva na trenutni i trajni prekid vatre, prekid opsade Gaze, trenutni pristup humanitarnoj pomoći i oslobađanje svih taoca – rekla je Romana Cacchioli, izvršna direktorica PEN Internationala.

Međutim, napomenula je da je svaki od 130 centara organizacije, koji se nalaze u 90 zemalja, autonoman. “Kao organizacija za slobodu izražavanja, poštujemo pravo naših centara da imaju različite stavove i poštujemo pravo pisaca da se povuku s festivala”, rekla je.

Izvor: The Guardian

About The Author