BHT1 I FTV: Kako sakriti fašizam u Mostaru i opravdati Dodikovu posjetu Rusiji?

Dodik u Rusiji sa Putinom predstavljen na BHT-u kao borac za povlaštenu cijenu plina, dok je uništeno Partizansko groblje u Mostaru smješteno u policijski bilten, bez objašnjenja šta se zapravo desilo

BHT1 I FTV: Kako sakriti fašizam u Mostaru i opravdati Dodikovu posjetu Rusiji?

 

BHT1: Preskoči Partizansko

  1. – 19. juni 2022.

ANALITIČARI POŽELJNOG STAVA: Kad želiš dati kontekst prilogu pozovi analitičara za kojeg znaš kakav stav će iznijeti i – eto serviranja pristrasnog mišljenja. Ovo je na BHT-u, čini se, postao i obrazac po kojem djeluju, ne naravno svi, ali oni koji se zovu novinarima a s profesionalnim izvještavanjem često nemaju puno dodirnih tačaka. Tako je bilo i u kontekstualiziranju bh. sankcija (još neuvedenih) Rusiji. Politikolog Velizar Antić jasno kaže kako je ključno pitanje da li mi imamo koristi od uvođenja sankcija i pristajanja na svrstavanje na stranu zajednice kao što je Evropska unija a da nismo njezin dio. Svaki put kad imamo ovakvo neprofesionalno izvještavanje i pokušaj opravdavanja nedonošenja odluke o sankcijama – prorijedi se broj gledatelja koji vjeruju javnom servisu.

IMA LI FAŠIZMA U MOSTARU? Vandalizam Partizanskog groblja u Mostaru je u Dnevniku 2 BHT-a spomenut u 18. minuti, i to kao dio dnevnog biltena MUP-a HNK-a. Zašto ova vijest nema prioritet, zašto se ne govori o divljanju fašista u gradu na Neretvi – pitanje je koje postavljamo uredničkom timu ovog javnog servisa. Ništa ne može opravdati ovakav propust, niti pokušaj da se umanji značaj fašističkog divljanja u gradu na Neretvi.

DODIK U RUSIJI: Tokom cijelog analiziranog perioda BHT je bez zadrške pratio posjetu člana Predsjedništva BiH Rusiji, njegove istupe i sastanke s tamošnjim zvaničnicima, ne dovodeći u pitanje urušavanje imidža BiH ovakvim djelovanjem političara najvišeg ranga. Na kraju, upravo u takvom tonu poentirao je reporter iz Banje Luke Ljubiša Davidović: “Da li je Milorad Dodik u Rusiji bio privatno ili ne, u ovom trenutku manje je bitno. Najvažnije je ipak da za BiH do kraja godine ostaje povlaštena cijena plina”. Niti riječi da ovakva pristrasnost može imati nesagledive posljedice po evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Ocjena: 2

 

FTV: Iscrpno o Mostaru

  1. – 19. juni 2022.

FAŠIZAM STANUJE U MOSTARU: I u protekloj sedmici FTV na bitno ozbiljniji i profesionalniji način pristupa izvještavanju o dnevnopolitičkim događanjima, fokusirajući se na vijesti od interesa za javnost. Izvještavanje o uništavanju mostarskog Partizanskog groblja zauzelo je prve minute Dnevnika 2, s relevantnim sugovornicima i s kontekstualiziranjem najnovije nemile epizode te podsjećanjem na sve slične incidente koji su ostali nekažnjeni u prethodnim godinama.

DVA KOMESARA POD JEDNIM KROVOM: FTV i dalje pažnju zadržava u Mostaru, ovog puta zbog eventualnog restrukturiranja policijskih institucija i uvođenja dva policijska komesara. Dobro obrađenim prilogom pojašnjava se kakva je namjera HDZ-a i SDA. Istovremeno, pravi se i post festum Odluke Vijeća ministara BiH o zabrani izvoza ogrjevnog drveta – u kontekstu predstojeće zime i krize energenata, sa svim relevantnim sugovornicima.

KAKO DO KANDIDATSKOG STATUSA? Dok se raspravlja o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju, FTV propituje gdje je BiH na pristupnom putu – ima li ubrzanog procesa i na koji način će odluke o ubrzanom pristupanju Ukrajine utjecati na naš ulazak u članstvo BiH. Dobro kontekstualiziran prilog koji pojašnjava proces donošenja odluka i šta su sve prepreke koje nas čekaju. Jasno precizirani uslovi koje naša zemlja treba ispuniti na tom putu.

Ocjena 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Suprotstavljeni stavovi političkih zvaničnika o odnosu prema sankcijama Rusiji najvidljiviji su upravo u dnevnicima BHT-a i FTV-a – istovremeno su i potpuno različito postavljena izvještavanja o ovoj temi. FTV propituje na koji način Dodikovi istupi i odlazak u Rusiju štete BiH, dok se BHT time uopšte ne bavi. FTV se bavi na vrlo dinamičan način predstojećim izborima, apstinentima i povjerenjem građana u izborni proces, dok BHT izborima pristupa uglavnom kroz prizmu političkih poena onih koji će uskoro krasiti plakate širom BiH. Mnogo, mnogo više sadržajnijih priloga na FTV-u, dok BHT i dalje ostaje na fonu pristrasnosti određenim političkim centrima moći.

 

 

Plus sedmice

BHT1 

Uredničkom intervencijom, u dva Dnevnika tokom protekle sedmice udarna je vijest bilo učešće naše plivačice Lane Pudar na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Pokazana je zrelost da se u prve minute centralne informativne emisije probije priča o sportskim uspjesima.

 

FTV

FTV je vratila u žižu medijske pažnje najave o ukidanju akciza na naftu i naftne derivate, obećanje koje smo dobijali od zakonodavaca, ali koje nikad nije ispunjeno. U istom fonu napravljen je i prilog o upoređivanju cijena na tržnicama bh. gradova te postavljeno pitanje zašto su one toliko različite.

 

 

Minus sedmice

BHT1

Izborni zakon i njegova reforma vraćeni su u fokus medija usvajanjem HDZ-ovog prijedloga Domu naroda, ali je propuštena prilika da se napravi sveobuhvatan prikaz ove višemjesečne sapunice. Mnogo je propuštenih prilika da se napravi profesionalni uklon o temama koje su bile u fokusu tokom sedmice i uredništvo BHT-a treba se zapitati da li na ovakav način urušava ionako poljuljano povjerenje javnosti.

 

FTV

Kako se približavamo izborima tako i sadržaji Dnevnika FTV-a postaju sve opterećeniji političkim igrama i nadmudrivanjima aktera bh. političke scene. U drugi plan skrajnut je sadržaj o građanima, temama od interesa za javnost, inflaciji, odlasku iz BiH, korupciji, neriješenim sudskim slučajevima…

 

About The Author